2024. április 23. - Béla

Földrengés rázta meg Békést

A Richter-skála szerinti 3,5 erősségű földrengés volt csütörtökön reggel a Békés megyei Murony térségében - tájékoztatta Süle Bálint, az MTA Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa az MTI-t.
2008. november 13. csütörtök 13:10 - Hírextra
A földrengést reggel kilenc óra előtt néhány perccel mérték a Békéscsabától körülbelül tíz kilométerre fekvő település körzetében. A földrengés után lakossági bejelentés nem érkezett az obszervatóriumba - tette hozzá a közlemény.

Murony polgármestere szerint a településen nem lehetett érezni a földrengést. A földmozgásról eddig hivatalos értesítést nem kapott, és a faluban lakók sem panaszkodtak a rengés után - tette hozzá Fekete Ferenc Zoltán.

"Valószínű, hogy ez abban az időpontban volt, amikor az emberek még nem ébredtek fel teljesen" - értékelte a történteket a polgármester.A Richter-skála alapján csekély erősségűnek tekinthető a Muronyban mért 3,5 erejű rengés. Ilyen földrengésből mintegy ötven ezer fordul elő évente a világban. A Békés megyei településen egyébként harminc éve egyszer már rengett a föld, akkor 4,6-os erősségű volt a földmozgás - derül ki a földrengéskutató intézet ismertetéséből.

Eddig Magyarországon 1763-ban Komáromban volt a legnagyobb földrengés, annak magnitúdója körülbelül 6,3 volt. Akkor a rengés során a város egyharmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak - olvasható az intézet webhelyén.

Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, azonban erős rengések itt is előfordulnak. A leggyakrabban Berhida, Dunaharaszti, Eger, Kecskemét, Komárom és Várpalota környékén mozdul meg a föld.

Az intézet azt tanácsolja az embereknek, hogy földrengés esetén ne hagyják el az épületet, és az épületen belül igyekezzenek minél távolabb kerülni az ablakoktól, üvegektől, könyvespolcoktól, tehát minden olyan tárgytól, amely leesve sérülést okozhat. Ilyen esetben asztalok alatt, vagy az ajtókeretbe állva lehet menedéket keresni. A rengés után el kell zárni a gázt és le kell kapcsolni az elektromos készülékeket. Ezt követően pedig fel kell készülni az esetleges utórezgésekre. Ha az épület megsérült, azt csak az általában néhány percig tartó földmozgás után tanácsos elhagyni - figyelmeztet a földrengéskutató intézet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását