2024. április 27. - Zita

Cáfol a BRFK

Cáfolja a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), hogy lefokozná a kerületi kapitányságokat - közölte Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, aki a Népszabadság pénteki értesülésére reagált.
2008. október 31. péntek 16:51 - Hírextra
A tervek - amelyek még az egyeztetések előtt vannak - arról szólnak, hogy Budapestet öt régióra osztanák, és ezen területek élére kineveznének egy-egy osztályvezetőt, aki három bűnügyi terület, a betörések, a rablások és a gépjárműlopások felderítését koordinálná. Semmilyen átszervezésről, struktúraváltásról, jogkörök és kötelezettségek megváltoztatásáról nincs szó - mondta sajtótájékoztatóján Bodnár Zsolt.

A nemzetközi példáknak is megfelelve, kifejezetten e három bűnügyi területre összpontosítva - illetékességi és hatásköri elvonás nélkül - egyfajta koordinációs modellben gondolkodunk, amellyel betörések, rablások és gépjárműlopások felderítésében sokkal hatékonyabb lehetne a rendőrség - jegyezte meg.

A régiókról elmondta, terveik szerint Pesten három, egy észak- és egy dél-pesti, valamint egy belvárosi régiót alakítanának ki, Budán pedig kettőt, északit és délit.

A régiók szükségességét illetően kifejtette, nagy problémát jelentenek a jelenlegi kerületi határok a fővárosban, amelyek korlátozzák a kerületi kapitányságok bűnmegelőzési, -felderítési tevékenységét. Azonban - mint hangsúlyozta - a bűnözők legtöbbször nem úgy működnek, hogy kifejezetten egy-egy kerületre koncentrálnának, és annak határain belül mozognának.

A rendszer alkalmazását 2009 januárjában szeretnék elkezdeni - tette hozzá a bűnügyi helyettes.
A tájékoztatón statisztikákra is kitért, s közölte: a vagyon elleni bűncselekményeknek, ezen belül a lakásbetöréseknek a száma az összes bűncselekménynek több mint hatvan százalékát teszi ki. A gépjárműlopások száma - folytatta - Budapesten meghaladja az évi négyezret, amely az összes magyarországi autólopás mintegy 80-90 százaléka.

Hozzáfűzte: a rablásokat pedig - függetlenül a számadatoktól - társadalmi súlyuk miatt tekintik kiemelt bűncselekményeknek.

A pénteki Népszabadság úgy értesült, hogy regionális rendőrkapitányok és régiós bűnügyi főkapitányi biztosok kinevezésével, valamint öt budapesti bűnügyi körzeti hatóság felállításával 2010-re "szinte teljesen lefokozná" a kerületi kapitányságokat Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány.

A napilap úgy tudja, az "egy város, egy rendőrség" elvével indokolt elképzelések az érintettek körében máris ellenérzéseket váltottak ki, az esetleges pozícióvesztés mellett ugyanis sokan nem hisznek az új modell életképességében.

A változtatások kísérleti jellegűek, mivel a rendőrség nem rendelkezik egyetlen, a várható következményeket modellező hatástanulmánnyal sem - áll a cikkben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását