2024. május 13. - Szervác, Imola

Élet a szocializmusban

Belső nézet. Élet a szocialista utópiában címmel kiállítás nyílik szombaton a stuttgarti Dengler és Dengler Galériában a Pécs-2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében.
2008. november 13. csütörtök 20:26 - Hírextra
A pécsi Uránváros és a kelet-berlini Stalinallee lakóinak életét mutatja be a beköltözéstől a 2000-es évek elejéig a stuttgarti galéria. Videokazettákról pereg a film a tévék képernyőjén, a falakon pedig fotók és szöveges emlékezések szólnak a szocialista múltról - mondta el az MTI-nek Keresztury Tibor, a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet igazgatója.

Két szűk helyszín, két kerület szimbolizálja a kelet-európai lét összefüggéseit, a szocialista valóságot - tette hozzá az igazgató.

A berlini Sztálin, majd Karl Marxra átkeresztelt sugárúton az 1950-es években nőttek ki Friedrichshain munkásnegyed II. világháborús romjain az új, díszes épületek. A lakások az átlagembernek polgári kényelmet nyújtottak.

A sugárút egykori, első lakosait 2002-ben kereste meg Ylva Queisser szociológus és Lidia Tirri fotográfus. Interjúkat készítettek, fotózták a lakásokat, az emberek személyes tárgyait, s az anyagból 2003-ban kiállítás nyílt, éppen 50 évvel azután, hogy az első lakók birtokba vehették Kelet-Berlin egyik legelegánsabb sugárútjának otthonait.

A pécsi Uránváros történetét ugyancsak 50 év távlatából mutatja be a kiállítás. Az 50-es években nyílt meg Magyarország egyetlen uránbányája, s az odasereglő munkaerő lakásgondjainak megoldására építették föl Pécs határában az ország legkorszerűbb lakótelepét, amely 1974-ig épült. A lakókkal 2006-ban készültek az első interjúk, s az összegyűjtött anyagból 2007 márciusában nyílt kiállítás a baranyai megyeszékhelyen.

A Dengler és Dengler Galéria tárlata azt mutatja be, hogyan fonódott össze a lakók élettörténete a városrész, egyúttal a korszak történetével.

Az intézetnek ez a harmadik közös programja a stuttgarti belvárosban található galériával - jegyezte meg Keresztury Tibor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását