2024. április 26. - Ervin

Hét sportág szeretne bekerülni

Hét sportág - a baseball, a softball, a golf, a karate, a görkorcsolya, a rögbi és a fallabda - szeretne bekerülni a 2016-os nyári ötkarikás játékok programjába. Az érintettek pénteken találkoznak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság programbizottságával.
2008. november 13. csütörtök 20:20 - Hírextra
A NOB iránymutatása szerint a 2016-os játékokon 28 sportág küzdelmeit rendezhetik meg, most két hely kiadó.

A baseball és annak női változata, a softball idén, Pekingben még a műsoron volt, azonban a 2012-es londoni játékokról kikerült. A baseballosok most a NOB egyik fő kifogására próbálnak reagálni: ígéreteik szerint 2016-ban az észak-amerikai profiliga (MLB) legnagyobb sztárjait tudják elküldeni, noha a nyár második felében javában zajlanak az MLB alapszakaszának hajrái. A softballosok bíznak abban, hogy a "férfi kollegák oldalvízén" - a női egyenjogúságot hangoztatva - visszajuthatnak az olimpiai programba.

A golf - amely 1904-ig volt olimpiai sportág - férfi és női tornával szeretne bekerülni. A több mint 180 tagországot számláló karatésok öt-öt férfi és női súlycsoporttal "neveznek". A főleg fiatalok körében népszerű görkorcsolya kizárólag az utcai férfi és női versennyel szerepelne, a görhoki és a gördeszka szakág nem lenne olimpiai szám. A rögbisek - akik 1924-ben estek ki az ötkarikás mezőnyből - a hétfős csapatversennyel indulnának a 2016-os játékokon. Ez a fajta játék rövidebb ideig tart, mint a 15 fős rögbi. A világszerte egyre népszerűbb fallabda szintén férfi és női számmal venne részt reményei szerint az olimpián.

Az olasz Franco Carraro vezette programbizottság a pénteki előadások után júniusban készíti el jelentését, amit átad a NOB végrehajtó bizottsága tagjainak, és végül a közgyűlés dönt jövő októberben, mely két sportág kerül fel a 2016-os programba.

Ugyanekkor szavaznak arról is Koppenhágában, hogy Chicago, Madrid, Tokió és Rio de Janeiro közül melyik város lesz a házigazda.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását