2024. április 19. - Emma

Nagykanizsa is gyászolja Fejtőt

Nemcsak mi nagykanizsaiak, de az egész ország mély fájdalommal hallotta a hírt, hogy életének 99. évében elhunyt Fejtő Ferenc. Fejtő Ferenc élete a szabadon és felelősen gondolkodó közép-európai polgár képét erősítette mindnyájunkban, akik elkötelezettek
2008. június 3. kedd 10:48 - Hírextra
Édesanyja elvesztését követően, Zágrábban és Nagykanizsán járt iskolába. A Kanizsai piaristáknál érettségizett, Pécset diplomázott. Baloldali liberális érzelmű fiatal volt. 1932-től József Attilával szerkesztették a Valóságot, ,35-től Ignotus Pállal együtt a Szép Szót. 1936-ban megjelent első szépirodalmi munkája, az Érzelmes utazás.

Élete 1938 februárja után vett gyökeres fordulatot, amikor egy a hazai német politikát bíráló cikke miatt az internálást elkerülendő az emigrációt választotta. Ekkortól Párizs lett az ő Bakonya, de mindig hű maradt szülőhazájához. 1945 után kísérletet tett a szocialista rendszerrel való együttműködésre, de a Rajk-ügy után végképp elfordult a szülőhazájában dúló politikától. Az ,56-os forradalomról könyvet adott ki, amelyhez a kor legnagyobb baloldali gondolkodója, Sartre írt előszót.

Mélyen gondolkodó entellektusa, a megalkuvást elutasító személyisége nem tette lehetővé, hogy a rendszerváltást megelőzően haza látogasson szülőföldjére. Tiltakozás volt ez. Kiállás barátai és gondolkodó társai mellett, kiállás a magyar nemzet ügyéért. 1988-ban az Emberi Jogok Magyar Ligája elnökeként fontos szerepe volt Nagy Imre és mártírtársai jelképes sírjának felállításában a párizsi Pére Lachaise temetőben. Munkásságát a francia nemzet a Becsület Rend Nagykeresztjével ismerte el.

Hazatérése után a rendszerváltás következetes támogatója volt. Kilencvenes éveiben járva is megőrizte szellemi frissességét, közvetlenségét. 2003-ban megkapta a Széchenyi-díjat, egy évvel később pedig a Magyar Köztársaság Érdemrendje Nagykeresztjét. Életművét az Európai Unió is elismerte.

Aktív közéleti életet élt nemcsak országos szinten, de szűkebb hazájában Nagykanizsán is. Élete végéig a Liberális Nagykanizsáért Alapítvány fővédnöke, valamint a Kanizsai Zsinagógáért Mozgalom elnöke volt. Szülővárosa a Nagykanizsa díszpolgára cím adományozásával tisztelgett előtte.

A Nagykanizsáról induló európai polgár Fejtő Ferenc írásai, közéleti szereplései és az egész élete, a szabadságba és az emberi jogokba vetett hitnek, az európaiságnak és a toleranciának példaértékű mintája minden felelősen gondolkodó polgár előtt itthon és Európában egyaránt.

Mi nagykanizsai liberálisok szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy életének utolsó két évtizedében személyes barátságban lehettünk vele. Halálával egy igazi liberális polgár távozott közülünk, de eszmeisége velünk maradt.


Kovács Kálmán országgyűlési képviselő
a nagykanizsai liberálisok nevében
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását