2024. április 29. - Péter

Megszorítás helyett növekedés kell

A Fidesz szerint a kormány rosszul kezeli a gazdasági válságot, hiszen megszorítások helyett növekedési programra lenne szükség; erről Szatmáry Kristóf, a párt országgyűlési képviselője beszélt szerdán, Budapesten.
2008. november 12. szerda 12:37 - Hírextra
A növekedési csomag nem nélkülözheti az élőmunka terheinek, valamint a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését, emellett - a csomag részeként - az EU forrásokból nagyobb arányban kellene a hazai kis- és középvállalatokat segíteni - mondta Szatmáry Kristóf sajtótájékoztatóján, majd megjegyezte: a vállalkozások egyetértenek e javaslatokkal.

Kérdésre válaszolva Szatmáry Kristóf közölte: bár a kormány szavakban támogatja a vállalkozások adminisztrációs terheinek mérséklését, ám az utóbbi időben meghozott lépések ennek éppen az ellenkezőjét mutatják. Példaként a termékdíjról szóló törvény hétfőn megszavazott módosítását említette, de álláspontja szerint ebbe az irányba mutat a vendéglátóiparban a napi standolás visszahozásával kapcsolatos elképzelés. A politikus úgy vélekedett, a kormány gyenge ahhoz, hogy átvigye az államapparátuson azokat az adminisztráció-csökkentési terveket, amelyek érintik az államapparátus feladatait.

Hozzátette: a kormány programjában a terhek enyhítésével kapcsolatos lépések egyikét sem lehet fellelni.

A politikus úgy vélte, 2005-ben kezdődött az a folyamat, amelynek eredményeképpen tízéves mélypontra süllyedt a konjunktúra index (amelyhez az adatfelvétel az elmúlt fél évben történt).
Közölte: a vállalkozói bizalom elvesztésében szerepet játszott az, hogy Gyurcsány Ferenc 2005-óta tudatosan hazudott az ország helyzetéről, eltitkolva a gazdaság valós állapotát, majd 2006-ban olyan megszorító csomagot vezetett be, ami legyengítette a hazai vállalkozásokat. Ráadásul - tette hozzá - az akkori válságot félre is kezelte a kormány.

Szatmáry Kristóf szerint a kormány felelőtlenségét jelzi, hogy hónapokkal ezelőtt, amikor már látni lehetett a kibontakozó pénzügyi válságot, nem hogy felkészült volna ennek kezelésére, de helyette "Beindultunk" címmel kampányt indított. Ez megint a vállalkozások félrevezetésére volt alkalmas - jegyezte meg.

A politikus emlékeztetett, hogy az európai országok mindegyike gazdaságélénkítő csomagot indított, egyedül a magyar kormány az, amely megszorításokkal próbálkozik. Közölte: ennek eredményeképpen munkahelyek tíz és százezrei szűnhetnek meg.

Szatmáry Kristóf emlékeztetett: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozáselemző Intézetének konjunktúra indexe - ami kedden jelent meg - azt mutatja, hogy drámaian romlott a magyar vállalkozások helyzete.

Az index értéke -7,1 százalék volt szemben a tavaly októberi 4, és az idén áprilisi 12 százalékkal. A felmérés tízéves történetében még egyszer sem volt negatív értéken a mutató.

A konjunktúra-felmérésben válaszoló 1.480 vállalkozás átlagosan 79 százalékos kapacitáskihasználást jelzett, ami gyakorlatilag megegyezik az egy évvel ezelőttivel (78 százalék), és hajszállal jobb az áprilisinál, de a várakozások romlást jeleztek előre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását