2024. április 19. - Emma

2009. május 31-ig felépül új kormányzati negyed

A kormányzati negyed megvalósítása során a hosszútávon, összességében legkedvezőbb finanszírozási módot kell kiválasztani, a végső döntés az országgyűlés kezében lesz, de a munkát 2009. május 31-re be kell fejezni - áll abban a kormányhatározatban, amely
2007. január 17. szerda 14:33 - Hírextra

A kormányzati negyed beruházásával kapcsolatos operatív és adminisztratív teendőket - a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter irányítása mellett - a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) látja el - áll a határozatban. Első teendőként az építészeti arculatról kell nemzetközi pályázatot kiírnia a KVI-nek február 15-ig.

A kormányzati negyed (a Magyar Állam és a MÁV tulajdonában lévő Nyugati tér-Teréz körút- Podmaniczky utca-Dózsa György út-Vágány utca-Ferdinánd híd-Westend City Center-Váci út által határolt területen) tervezett fejlesztését a magántőkére támaszkodva kívánja megvalósítani a kormány.

A lehetséges finanszírozási módok közül a pénzügyi szempontból hossszútávon összességében legkedvezőbbet kell kiválasztani - olvasható a határozatban. A hosszútávú kötelezettség vállalásáról előbb a kormány, majd az Országgyűlés dönt.

A kormányhatározat kiemeli, hogy az építésben alvállalkozóként részt vevő kis- és középvállalkozások érdekeinek védelmét - a jogszabályi előírásokat meghaladóan - kell biztosítani. Az előkészítésbe a vállalkozói érdekképviseleteket is be kell vonni.

A szűken vett kormányzati negyednek és a működéséhez szükséges - a környező területeken megvalósuló - magánberuházásoknak 2009. május 31-re kell elkészülnie. Ami a kapcsolódó beruházásokat illeti, azok - az MTI korábbi információi szerint - a 12,7 hektáros állami és MÁV terület melletti 16,3 hektáron valósulhatnak meg (ez utóbbiból 9 hektár a TriGránit tulajdonában van).

Korábban Nyúl Sándor, a TriGránit operatív vezérigazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vasúti vágányok lefedésével sétáló utcát, szórakoztató negyedet is terveznek a maguk területén. Építenek majd irodákat és kiemelkedő minőségű lakásokat is, valamint áthozzák a WestEnd bevásárlóközpont funkcióit, ugyanis akik oda már nem fértek be, szívesen telepednének le itt, a Ferdinánd hídtól északra.

Hipermarket, fittness cég és vendéglátók is vannak a listán. A szállodások viszont a mai idegenforgalmi dekonjunktúrában nem tolonganak. Nyúl Sándor akkor elmondta azt is, hogy a sínek lefedésére, és a Podmaniczky utcai oldal kialakítására korábbról vannak terveik, amelyeket a pályázaton nyertes önkormányzat is felhasznált a dokumentációjában.

A TriGránit a Finta Stúdióval részt fog venni a koncepció kialakításában. Az ezt követő beruházói pályázaton is indulni kíván a cég. Mint az operatív vezérigazgató kifejtette, több referenciájuk van arra, hogy egy ekkora projektet egy év alatt fel tudnak építeni. Az üzemeltetési költségek lefaragásában is szereztek gyakorlatot.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását