2024. május 17. - Paszkál

Kiállítják a Kisvakondot

A Kisvakondnak, Zdenek Miller ma is népszerű mesehősének ügyes-bajos dolgai, barátai, kedvenc tárgyai elevenednek meg a budapesti Cseh Centrumban csütörtöktől látható tárlaton.
2008. november 12. szerda 15:33 - Hírextra
A 60 képen az örök optimista, jellemes és nevettető, szórakozató figura és barátai láthatók; Kisvakond a fa gyökerei alatt a kiskuckóban makkot tör, a kenguru zsebében taxizik, ápolja nagybeteg barátját, a kisegeret, tárgyal a bagollyal, a virágos mezőn sétál, léghajó kosarában utazik, a banánfa fürtjei között üldögél és a metró ütközőjén utazik. A színes, kedves rajzokat nézegetve rengeteg kisvakondos mese, kedves epizód jut eszébe a fiatalabb és az idősebb közönségnek egyaránt.

Zdenek Miller karaktere, a Kisvakond tanulságos történetekben tanítja közönségét egyebek mellett a kamillatea jótékony hatására, az autószerelés fortélyaira, a barátság fontosságára vagy a tévénézés ilyen-olyan hatásaira.

Mint azt Gál Róbert, az intézmény programszervezője az MTI-nek felidézte: az első epizód 54 éve készült el, s ekkor még hosszabb orrú, soványabb figura volt a vakond, később kikerekedett, de megmaradt szeretnivaló, piros gomborrú, mosolygós kis kedvencnek. Összesen 65 epizód készült el a világszerte érthető gyereknyelvvel - sírással, kacagással, meglepődéssel, álmélkodással - "szinkronizálva". A legutóbbi rész 2002-ben készült el.

A Cseh Centrumban december 19-ig látogatható tárlat egy dél-cseh város kulturális központjának Krtek, a Kisvakond című kiállításának egy kiragadott részlete, de a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Millenáris parkban a teljes anyag látható lesz majd - közölte a programszervező. Elmondása szerint Magyarország több részére szeretnének ellátogatni ezzel az elsősorban gyerekeknek szóló kiállítással.

Zdenek Miller 1921-ben született a Prága közeli Kladnóban. Egy megbízást követően a kisvakond figurájára úgy "talált rá", hogy a mezőn sétálva hasra esett, s éppen egy vakondtúrásra esett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. november 13. 22:35
Kiállítják a Kisvakondot - Tudom! "Ő" beolvasta, valamely portálról ezt...
;-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását