2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Gazdasági csúcs ellenzéki pártelnökök nélkül

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökön, szocialista pártelnökön kívül a parlamenti pártok elnökei az előzetes nyilatkozatok szerint nem képviseltetik magukat a csütörtöki gazdasági csúcson - mondta Podolák György, a gazdasági bizottság szocialista elnöke szerd
2008. november 12. szerda 17:45 - Hírextra
Podolák György budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a KDNP a Fideszhez hasonlóan korábban jelezte, pártelnöki szinten nem képviselteti magát a csütörtöki gazdasági csúcson, amelynek a parlament gazdasági bizottsága ad helyet.

Hozzátette: az MDF elnöke, Dávid Ibolya külföldön van, őt Herényi Károly frakcióvezető helyettesíti, az SZDSZ részéről pedig az előzetes nyilatkozatok szerint nem Fodor Gábor pártelnök, hanem Kóka János frakcióvezető lesz ott.

Felkérem Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, gondolja meg eddigi kijelentését, miszerint nem vesz részt a gazdasági csúcson, és jöjjön el - fogalmazott Podolák György. A szocialista politikus szerint nem kis kérdésről, hanem a hazáról van szó, az emberek érdekeiről, és "ilyenkor le kell tudni mondani minden hiú ábrándról".

Ezen a fórumon lehet beszélni a tennivalókról, lehet ütköztetni a véleményeket a kinyilatkoztatások helyett - mondta a gazdasági bizottság elnöke. Leszögezte: jó lenne, ha a Fidesz elnöke személyes ismertetné, milyen stabilitási elképzelései vannak, hogy tudná adócsökkentés mellett növelni, vagy szinten tartani a szociális kiadásokat.

Podolák György szerint nemzeti ügyről van szó, amelyben közösen kell kidolgozni, hogy Magyarországnak merre kell mennie.

A gazdasági csúcsra több mint félszáz résztvevő kapott meghívót, köztük a parlamenti pártok elnökei, frakcióvezetői, a kormány két tagja, Bajnai Gordon gazdasági miniszter, Veres János pénzügyminiszter, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) mindkét oldala, a kamarák képviselő, az Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék és a bankszövetség.

A rendezvény rövid megnyitóval kezdődik, majd Bajnai Gordon 30 percben ismerteti a kormány álláspontját - jelentette be Podolák György. Ezt követően a pártelnökök és frakcióvezetők együtt 10-10 percben szólalhatnak fel, majd minden meghívott 5-5 percet beszélhet. Várhatóan így 4-5 órás lesz a tanácskozás - közölte a bizottság elnöke.

A kormány a gazdasági bizottságon megjelenteket arra kéri, mondjanak véleményt négy területről: a kis- és középvállalkozások hitelezési problémájáról, az export- és a hazai piacok megtartásáról, építéséről, a munkahelyek megtartásáról és a versenyképességről.

Podolák György szerint ez a négy kérdés elégséges ahhoz, hogy "megközelítőleg azonos álláspontot" tudjanak kialakítani a résztvevők. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a pártok, a pártelnökök felelőséggel nyilvánítsanak véleményt. Hangsúlyozta: most nem vetélkedni kell, hanem a magyar nemzet érdekeit szem előtt tartva megoldásokat keresni, amelyhez felelős együttműködésre van szükség.

A szocialista politikus szerint a fideszes Matolcsy György hétpontos javaslatcsomagja nem "merev, durva, ellentmondó nyilatkozat", hanem olyan, ami a megoldás irányába hajlik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását