2024. április 20. - Tivadar

Megjött az Európai Beruházási Bank hitelezési kedve

Igen jelentős mértékben, 37 százalékkal 79 milliárd euróra nőtt tavaly az Európai Beruházási Bank (EIB) kölcsöntevékenysége - jelentette be csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján Philippe Maystadt, a pénzintézet elnöke.
2010. február 25. csütörtök 14:50 - HírExtra
Az Európai Unió saját beruházási bankja elsősorban a kis- és középvállalkozásokat, a gazdaságilag elmaradottabb régiókat és az energiaágazatot, illetve klímavédelmet igyekezett segíteni: ezek rendre 13, 29, illetve 17 milliárdnyi kedvezményes kölcsönhöz jutottak. A bank adatai szerint Magyarország 1990 és 2009 között összesen 11,515 milliárd eurónyi kölcsönt kapott az EIB-tól, a tavalyi 1,889 milliárd euró közel 24 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Ennél nagyobb éves kihelyezést még sohasem valósított meg az EIB Magyarországon. Tavalyelőtt 1,525 milliárd eurót tett ki a magyar részesedés. Egy 168 millió eurós szerződést már idén is aláírt Magyarország a bankkal.

Maystadt arról is beszélt, hogy a bank az idén kicsivel, mintegy 80 milliárd euróra növeli kötvénykibocsátását. A bank papírjai iránt magas a kereslet nagyon jó nemzetközi hitelminősítései miatt.

Sajtóközleményében az EIB kiemelte, hogy a kevésbé fejlett régiók támogatását célzó kölcsönkihelyezések mérlege kiegyensúlyozottságot mutat: a 29 milliárdos keret csaknem felét, 13 milliárdot a 2004-ben vagy 2007-ben csatlakozott új tagországok kapták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását