2024. május 18. - Erik, Alexandra

Sokszínű év, új logóval

Magyar és külföldi művészek fotóival, videóival, festményeivel, installációival, szobraival és médiaművészeti alkotásaival várja a látogatókat 2009-ben a Műcsarnok és társintézménye, az Ernst Múzeum. A két kiállítóhely és a felújítás alatt álló Dorottya G
2008. november 11. kedd 15:47 - Hírextra
Mint Petrányi Zsolt elmondta, a Műcsarnok egy éve üzemel nonprofit kft.-ként, ami azt jelenti, hogy az intézmény három kiállítóhelye, maga a Műcsarnok, az Ernst Múzeum és a Dorottya Galéria egységes szellemiségben működik. Ezt jelenítik meg a hasonló, pixelekből, pontokból álló új logók is.

"A Műcsarnokot nyitott kommunikációs felületként értelmezzük, így nagyon sok partnerintézménnyel dolgozunk együtt" - hangsúlyozta Petrányi Zsolt.

Az igazgató az intézményi együttműködés példájaként említette az Ernst Múzeum Pixel címmel, januárban nyíló kiállítását is. Mint elmondta, a tárlat a Music Television (MTV) zenei csatornával együttműködésben jön létre: az MTV harminc ötperces riportfilmet készített kortárs képzőművészekkel, melyekből a Nagymező utcai múzeum tizenötöt mutat be, a fiatal művészek alkotásaival együtt.

Páldi Lívia, a Műcsarnok főkurátora az Ernst Múzeum további programjairól számolt be: február végén nyílik Slaven Tolj horvát képzőművész Cím nélküli retrospektív... elnevezésű tárlata, majd a tavasz második felében, a LOW Holland-Flamand Kultfeszt keretében négy németalföldi alkotó munkáit tekintheti meg a közönség a Vérité Exposée című kiállításon.

Nyáron a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása várja a látogatókat, majd szeptemberben KissPál Szabolcs egyéni tárlata nyílik meg az Ernst Múzeumban - tette hozzá Páldi Lívia.

Petrányi Zsolt tájékoztatása szerint a Műcsarnok 2008. november 26. és 29. között rendezi meg az Art Fair képzőművészeti vásárt, az eseményhez Mecénásnapok címmel tizenegy kortárs gyűjtemény kiállítása és kerekasztal-beszélgetés is kapcsolódik.

December 13-tól látható a Műcsarnokban Thomas Ruff retrospektív kiállítása: Petrányi Zsolt az általa kurátorként jegyzett tárlatról elmondta, az várhatóan sok vitát fog kiváltani.

A Düsseldorfi Iskola tagjaként induló német fotográfus folyamatosan keresi az újfajta képhasználat módjait, dolgozott éjszakai infrakamerával, internetről letöltött képek óriási nagyításaival, de grafikai elemeket is felhasznál fotóihoz. Érdekes kérdéseket vetnek fel a szexualitással foglakozó képei is, melyeket elkülönítve fognak bemutatni - jegyezte meg az igazgató.

Mint Petrányi Zsolt elmondta, a leóni MUSAC Kortárs Művészeti Múzeummal együttműködésben jön létre a Mi Vida - Menny és pokol című, 2009 március végétől látható kiállítás. A spanyol gyűjtemény anyagából válogató tárlat a MUSAC modern koncepcióját is tükrözi majd, így a hagyományos műfajú, "dobozban tárolható" alkotások mellett számos installációt is bemutat majd. "A Műcsarnok előterében például egy véradó állomást kell felépítenünk" - említett egy rendhagyó műtárgyat az intézmény vezetője.

Június 20-án nyílik a Műcsarnokban a Pillanatgépek című vándorkiállítás. Peternák Miklós, a tárlatot szervező C3 Alapítvány igazgatója a médiaművészeti és -történeti kiállításról szólva elmondta, Werner Nekes, a kategóriájában a legjelentősebbnek számító gyűjteményéből válogat mintegy 200 tételt 35 művésztől, köztük magyar alkotóktól, így többek között Erdélyi Miklós, Maurer Dóra vagy Csörgő Attila munkáiból.

Készman József, Markus Schinwald Bodytalk - Only Human című tárlatának kurátora szerint a Műcsarnokban szeptember végétől kiállító fiatal osztrák képzőművész megfigyeléseinek fókuszában az emberi test áll, meghatározott kulturális közegekbe ágyazottan, eltérő vizuális megjelenítési formák, a videó, az installáció, a szobrászat és a rajz eszközeivel.

Mint Páldi Lívia megjegyezte, a Műcsarnok 2009 decemberében kiállítással és egy kétnyelvű kötet megjelentetésével emlékezik meg a Balázs Béla Stúdió alapításának ötvenedik évfordulójáról. A tárlat bemutatja azt a történeti kontextust is, amelyben a filmművészeti stúdió működött.

Rényi András, az ELTE Művészettörténeti Intézetének vezetője a 2009-es Velencei Biennále magyar pavilonjának projektjét mutatta be. Forgács Péter Col Tempo című installációja "azzal az idővel foglalkozik, amit a nézők a kép előtt töltenek" - fogalmazott a magyar pavilon kurátoraként is tevékenykedő Rényi András.

Beszámolója szerint a kiállítótérben csupa arccal találkozik majd a néző, különböző kialakítású termekben. Csak a tárlatot végigjárva derül ki, hogy a képek mind egy náci adatgyűjtés antropológiai archívumából valók - árulta el a kurátor.

Az MTI kérdésére a Dorottya Galériáról szólva Petrányi Zsolt elmondta, a kiállítóhely átmenetileg zárva tart, mert az Oktatási és Kulturális Minisztérium által fenntartott ingatlant, melyben egy oktatási és kutatóintézet is működik, a tervek szerint átépítik, és a földszinten kávézót és előadótermet alakítanak ki.

"A kutatóintézet arra kért minket, már júniusban zárjuk be a galériát, és ezt mi meg is tettük, de úgy tűnik, a projekt engedélyeztetésével, illetve financiális részével valami probléma van (...) Várakozó állásponton vagyunk, de a jövő év folyamán meg fogjuk hozni azt a döntést, hogy az adott esetben újra üzemeltetjük a Dorottya Galériát" - fogalmazott Petrányi Zsolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását