2024. április 27. - Zita

Ismét lesz magyar dal napja, de máskor

A magyar dal napját szeptember 13-án rendezik meg Budapesten és az ország több városában; a kezdeményezés tavaly a Sziget fesztiválon indult útjára, ahol a "mínusz egyedik" napon nyolcórás monstre koncertet tartottak mintegy 50 ezer ember előtt, nagy sikerrel.
2009. május 14. csütörtök 17:53 - HírExtra
Szabó Edit, a napokban alakult Magyar Dal Napja nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a helyszínekről még tárgyalnak; szerinte négy hónappal az esemény előtt korai még arról beszélni, hogy összesen hány helyen milyen résztvevőkkel zajlanak majd a programok.

A fővárosban egész napos rendezvényeket terveznek több helyszínen; lesznek koncertek műfajok szerint és szerveznek gyermekprogramok is. A budapesti események utcabállal zárulnak.

Ami a vidéki koncerteket illeti, a csatlakozó városokban elsősorban a helyi zenekarokra számítanak, de szerepeltetnének országos ismertségű fellépőket is. Már biztos, hogy a színházak közül a Pécsi Nemzeti Színház és a békéscsabai Jókai Színház csatlakozik a rendezvényekhez. Szabó Edit megjegyezte: a magyar dal napja eseményeinek médiaközvetítéseiről már folynak az egyeztetések.

A magyar dal napjának ötlete Presser Gábortól származik, akinek kezdeményezésére a tavalyi Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján az elmúlt öt évtized beat-pop-rock dalterméséből hangzott el válogatás, hogy felhívják a figyelmet a magyar zenére.

A koncert sikere megerősítette a szervezőket abban, hogy az eredeti tervek szerint "ezentúl minden év szeptember második vasárnapján az egész országban, sok helyszínen, sokféle gondolat mentén minden kor és korszak magyar dalait ünnepeljük" - olvasható Presser Gábor MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatában.

A Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész az idei magyar dal napja kapcsán azt hangsúlyozza: szeretné, ha minden médium műsorokat szentelne a magyar dal ügyének.

"A magyar dal mindannyiunk kincse, ezért azt képzeljük, hogy ezt az ügyet segíteni fogják az önkormányzatok, a színházi vezetők és a társulatok; azt reméljük, hogy kinyitnak a hangszerboltok, és előttük a járdán zenekarok rögtönöznek koncertet a járókelők örömére; hogy a művelődési intézmények vezetői csatlakoznak a rendezvényhez; hogy akár több helyen is tudunk gyermekdalnapot, utcabált, komolyzenei dalestet, népzenei műsort szervezni" - olvasható Presser Gábor nyilatkozatában.

Hozzátette: bár a gazdasági helyzet miatt nem ideális a pillanat az indulásra, "úgy gondoltuk, az ügy ad annyi erőt, hogy nekivágjunk".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását