2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kiosztották a Palládium Alapítvány elismeréseit

Szépirodalmi kategóriában Márton László és Kántor Péter, társadalomtudományi kategóriában Kecskeméti Károly, képzőművészeti kategóriában Bukta Imre kapta idén a Palládium Alapítvány elismerését, míg a különdíjat Bán Zsófia irodalomtörténésznek ítélték. A díjátadót szerdán tartották Budapesten.
2009. április 1. szerda 21:11 - HírExtra
A 2001 nyarán létrejött Palládium Alapítvány az alapítók szándékai szerint az előző évben született kimagasló teljesítményeket jutalmazza a magyar irodalom, a társadalomtudományok, valamint a képzőművészet területén. A kuratórium által odaítélt díjjal nettó másfél millió forintos pénzjutalom jár.

Mint arra Spiró György kuratóriumi tag az MTI-hez eljuttatott laudációban rámutatott, Márton Lászlóról "rögtön lehetett látni, hogy született író. Abszolút hallás a mondatok zenéjére, kiszámíthatatlanul csapongó, sokrétű, erős fantázia, vad irónia, bármilyen irodalmi forma parodisztikus kezelésének képessége: minden együtt volt, és ami nem, a tapasztalat, meg szokott jönni." A Palládium-díjjal jutalmazott Amit láttál, amit hallottál című novelláskötetében "olyan rémrealizmust művel, ami elmenne tényfeltáró irodalomnak is akár" - fogalmazott az író.

Parti Nagy Lajos költő, a kuratórium tagja Kántor Péter Trója variációk című kötetének méltatásában azt írta: a huszonhat vers és két kisebb versciklus arról szól, amiről az irodalom általában, múltról és jelenről, konkrétabban a szabadságról. Az örök "hétfőkeddszerdákról" nagyon sokat tud Kántor Péter, a mindennapok kicsi, futó képeiről, melyeket minden erőlködés nélkül emel verssé, illetve nem emeli, hanem hozzájuk hajol, mintegy köréjük teríti a papírt - hangsúlyozta Parti Nagy Lajos.

Kövér György társadalomtudós, szintén kuratóriumi tag Kecskeméti Károly történész Magyar liberalizmus 1790-1848 című díjnyertes műve kapcsán a könyvben feltett kérdések élességét és tisztaságát emelte ki, megragadónak nevezte azt a világosan elrendezett szerkezetet, amelyben az intézményekkel, társadalommal és politikával kapcsolatos válaszokat a szerző az olvasók elé tárja.

Szilágyi Ákos költő, műfordító, esztéta, a kuratórium tagja Bukta Imrét méltatta, aki Kibontott táj című, Debrecenben rendezett életmű-kiállításáért kapta meg a díjat. A Modemben rendezett tárlatot jellemezve Szilágyi Ákos úgy vélte: az alkotó tájként kibontott képei elsősorban abban különböznek a táj hagyományos képzőművészeti felfogásától, hogy ő mindent tájként, vagyis ember nélküli természetként fog fel.

A Palládium Alapítvány különdíját Bán Zsófia irodalomtörténész, irodalomkritikus Próbacsomagolás című esszékötetéért kapta. Szüts Miklós festőművész laudációjában az író mondatainak tisztaságát emelte ki. "Nincs benne semmi a tudósok gőgjéből, nem kérkedik tudásával, velünk együtt gondolkodik" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását