2024. május 5. - Györgyi

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának nyári turnéja

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekara (European Union Youth Orchestra, EUYO) pénteken kezdi meg nyári turnéját. A Bolzanóban induló vendégjáték-sorozaton két fiatal magyar muzsikus, Zámbó Kristóf nagybőgős és Spáth Viktor trombitás is részt vesz - közölte a m
2008. július 30. szerda 17:26 - Hírextra
A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő nemzetközi együttes Olaszországból többek között Berlinbe, Wiesbadenbe, Jokohamába és Szöulba utazik tovább. A nyári turné, amelyen ezúttal is Vladimir Ashkenazy, illetve Vaszilij Petrenkó vezényli a zenekart, szeptember 1-jén, Pekingben ér véget.

A zenekar tartalékosai között ott van a zeneakadémista Acsai Tímea (fuvola), aki májusban a nemzetközi fuvola- és klarinétversenyen Bukarestben harmadik díjat nyert. Bartányi Flórát (nagybőgő), Kis Bernadettet (brácsa), Matuska Rékát (hegedű), Móga Évát (hegedű), Cordula Schnorrt (fuvola, pikoló), Siket Istvánt (trombita) és Valkó Bélát (gordonka) is a tartalék csapatba választotta az év elején a zsűri.

Az EUYO zsűrije minden évben megnevezi azokat a tehetséges fiatalokat is, akiket jelentkezésre biztatnak a következő évi meghallgatásra. Bizalmukat idén Beleznai Anna (fagott), Bodnár Benedek (klarinét), Kardos Tünde (klarinét), Ludányi Tamás (klarinét), Makkos Noémi (trombita), Standi Hajnalka (hegedű) és Szimán Imre Kristóf (nagybőgő) nyerte el.

A European Union Youth Orchestra alapítói, Joy és Lionel Bryer azért hozták létre a zenekart, hogy összegyűjtsék az Európai Unió legtehetségesebb fiatal - 14 és 24 év közötti - zenészeit. Az 1978-as bemutatkozó turnét Claudio Abbado alapító zenei igazgató vezette, aki sok időt és energiát szentelt az ifjú muzsikusok vezetésének.

Az évről-évre megrendezett meghallgatásokon az EU tagállamaiban több ezer jelentkező közül választják ki a legtehetségesebb muzsikusokat, legfeljebb száznegyvenet.

A zenekar fővédnöke José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, védnökei az EU tizenöt tagállamának miniszterelnökei, tiszteletbeli elnöke pedig Josep Borrell Fontelles, az Európai Parlament volt elnöke.

Az EUYO-t az Európai Bizottság finanszírozza éves működési támogatás útján (korábban az Európai Parlament szavazta meg, 2006 óta évente pályázik a zenekar), és évente támogatást kap a tagállamok kormányaitól is. A költségvetés fennmaradó részét a magánszektorba tartozó szponzorok és a támogatók állják.

A sikeres jelölteknek a zenekar lehetőséget biztosít, hogy neves mestertanárokkal, professzorokkal dolgozzanak együtt, és világhírű karmesterekkel és szólistákkal lépjenek fel a világ nagy koncerttermeiben. A magyarországi meghallgatásokat a KultúrPont Iroda szervezi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását