2024. május 5. - Györgyi

Kihalhatnak a cápák?

A túlzott lehalászás miatt kihalás fenyegeti az Atlanti-óceán északkeleti részén a cápák és a ráják 26 százalékát, míg a világtengerek más részein e fajoknak csak 18 százaléka van veszélyben - hívta fel a figyelmet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN)
2008. november 11. kedd 14:00 - Hírextra
Ezek a fajok azért sérülékenyebbek, mert lassan növekednek, sokára válnak ivaréretté, és kevés utódot hoznak a világra - magyarázta a szervezet jelentésének készítője, Claude Gibson.

Az Európai Unió csak négy faj halászatát korlátozza a régióban honos 116 faj közül. A meglévő korlátozások is nagyon engedékenyek a tudósok szerint, és csak Nagy-Britannia, illetve Svédország védi hatékonyan a cápák és a ráják néhány faját - áll az IUCN közleményében.

Az elkövetkező hetekben, amikor a halászati szervezetek és a természetvédők tárgyalnak az éves halászati kvótákról, az Európai Uniónak lehetősége nyílik arra, hogy változtasson a veszélyben lévő állatok helyzetén - hangoztatják a természetvédők.

A jelentés elkészítésében Nagy-Britannia, Spanyolország, Írország, Portugália, Horvátország, Oroszország, Svédország, Kanada és az Egyesült Államok kormányszervezeteinek szakértői és magánintézmények is részt vettek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását