2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem tárgyal újra a Brexitről az EU

Ismét napirendre kerül az európai uniós vezetők e heti csúcsértekezletén az Egyesült Királyság kiválásának ügye, de a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő szerződésről nem nyithatók újra a tárgyalások - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő este.
2018. december 11. kedd 08:01 - HírExtra
 

Tusk arról számolt be a Twitteren, hogy nem tárgyalható újra az egyezség, az ír-északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó tartalékmegoldás sem, amely a brit belpolitikai konfliktus alapja, de a bennmaradó tagállamok készek megvitatni, hogyan máshogy lehetne megkönnyíteni a londoni ratifikációt.

"Miután fogy az idő, a rendezetlen kiválásra való felkészülésünkről is megbeszélést fogunk folytatni" - írta.

A brit miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy elhalasztják a másnapra tervezett parlamenti szavazást a kiválási egyezményről, mivel ha megtartják, akkor azt az alsóház "jelentős többséggel" elutasítaná, ezért inkább előbb megpróbál tárgyalni az uniós intézményekkel és a huszonhetekkel a képviselők nagy része által aggályosnak tartott elemekről.

Brüsszeli diplomáciai források megerősítették, hogy a több mint két éves, gyakran kilátástalannak tűnő egyeztetés során elért egyezséget már nem tárgyalják újra, a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozatban azonban elképzelhetők apróbb változtatások, illetve lehet szó újabb dokumentum elfogadásáról, amelyben tisztáznának, jobban elmagyaráznának egyes kérdéseket.

Hozzátették ugyanakkor: nem valószínű, hogy pusztán ezek sikerre vinnék a dokumentum brit parlamenti jóváhagyását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását