2024. április 19. - Emma

Halálbüntetést nemi erőszakért!

Ki az: fiatal, nem fehér, amerikai, magasan iskolázott politikus, akinek külföldiesen csengő neve van? Ja, és nem Barack Obama. A GOP (Grand Old Party, a republikánusok beceneve) új üdvöskéje egy indiai származású politikus lehet. India leválthatja Kenyát
2008. november 11. kedd 18:58 - Kőrösi Viktor Dávid
Election, 2012

Az Egyesült Államok változásra szavazó részét még belengi a rózsaszín (barna) köd, a republikánusoknál mintha már derengene valami (valaki). Ugyan hullócsillagok már a 2004-’08-as ciklusban is voltak páran, a konzervatív Bobby Jindal esete azonban érdekes. Louisiana kormányzója ugyanis indiai származású. Lemásolják a demokraták sikerét a republikánusok? A következő szökőévben, 2012-ben kiderül, de a jelenség érdekes.

Indiának a távol-keleti űrversenyben való előrelépés nem volt elég, többre pályáznak. Nekik az USA kell. Az Egyesült Államokban a jövő témája, egyben a Republikánus Párt mentőangyala az indiai származású Bobby Jindal lehet. Ha már egy afroamerikai elnök lehet, miért ne lehetne egy indiai-amerikai?

A sajtó találgat
A Fehér Házért versengő demokrata Barack Obamát és a republikánus John McCaint egyaránt szorítja az idő, hogy megnevezzék alelnökjelöltjüket. A demokrata párt elnökjelölő konvenciója augusztus 25-én ül össze Denverben, egy hét-re rá pedig a republikánusok tanácskoznak a minnesotai St. Paulban. Egyelőre azonban mindkét politikus hallgat arról, hogy kit választana maga mellé második embernek a november 4-i elnökválasztásra.
Ezért az újságírók maguk kezdték el felkutatni a szóba jöhető alelnökjelölteket. Közéjük tartozik Bobby Jindal, Louisiana republikánus kormányzója, aki az NBC televíziónak nyilatkozva kifejezetten cáfolta, hogy indulna az alelnöki posztért. Az abortuszellenes republikánus pártban a múlt héten nagy felzúdulást váltott ki McCain azzal, hogy nem zárta ki a lehetséges jelöltek közül az abortuszpárti Tom Ridge-et, Pennsylvania korábbi kormányzóját, az USA első belbiztonsági miniszterét. A republikánus oldalon ugyancsak a lehetséges alelnökök közé sorolják Tim Pawlentyt, Minnesota jelenlegi és Mitt Romney-t, Massachusetts korábbi kormányzóját is.
Forrás: vg.hu
Jindal ügye egyébként nem új keletű. Ez év májusában elterjedtek azok a pletykák, amely szerint John McCain alelnökjelöltjének fogja választani. Az elnökválasztáson elbukott veterán politikusnak a sajtóban kellett cáfolnia a híreket. De nézzük meg, ki is Bobby Jindal?

Piyush Jindal

A USNews hírportál „10 dolog, amit nem tudtál Bobby Jindalról” című összeállításában írja, hogy az indiai származású kormányzó szülei az indiai Panjab tartományból emigráltak az USA-ba. Nem csak Obama, de Jindal is történelmet írt: az amerikai história első indiai gyökerekkel rendelkező kormányzója lett. 4 évesen saját magának adta a „Bobby” becenevet, anyakönyvezett neve Piyush Jindal. Tizenéves korában hinduból vált kereszténnyé, mely átmenetet cikksorozatban örökítette meg a New Oxford Review című katolikus lapban. A megtérés olyannyira sikerült, hogy az Oxford Egyetemen töltött évei alatt a lelkipásztorságba is belekóstolt, bár nem sokkal utána rájött, hogy az a világ nem neki való.

A politikus rövid orvosi tanulmányai és politikai ambíciói jól megférnek egymás mellett, mind tagállami, mint föderális szinten dolgozott az egészségügyi közigazgatásban. Első alkalommal 2003-ben próbálkozott a kormányzósággal, akkor azonban kikapott. 2004-ben indult a választásokon, s be is jutott a szenátusba, a szavazatok 78%-ával. Ne csodálkozzunk, ezt tudta überelni: 2006-ban újra választották, a voksok közel 90%-át kapta…

Ezek után nem csodálkozik senki, hogy tavaly Louisiana állam kormányzója lett az indiai származású politikus. Az országos politikába való bekerülése azonban további választóvizet jelent az amerikai politika számára. Obama nem csak azért különleges elnökként, mert afroamerikai, hanem mert olyan figura lesz a személyében az USA vezetője, akinek korábban többen a szemére hányták a karakter hiányát. Lehet, hogy pontosan ezzel lopta be magát sokak szívébe.

Reformer

Jindal üde színfoltja lehet a hosszú ideig fehér férfi politikusok által dominált GOP-ban. Kormányzóként gyors, határozott és népszerű reformokat tudott keresztülvinni a tagállami törvényhozáson. A kormányzó etikai reformjának keretén belül sikerült átláthatóbbá tennie a választott tisztségviselők pénzügyi helyzetét az által, hogy alaposabb nyilvánosságot kap a pénzügyi bevallás. Így nem tud bárki bármekkora ajándékot lefogadni a lobbistáktól. A reform része volt ugyanakkor az is, hogy megakadályozza, hogy a választott tisztségviselők bármilyen szerződéses viszonyba kerüljenek az állammal.

Jindal akcióban
Miután a Gustav az Egyesült Államok déli partvidékét is fenyegeti, Louisiana szövetségi állam kormányzója csütörtökön szükségállapotot rendelt el. Bobby Jindal közölte, hogy összeállították azokat a terveket, amelyek alapján szükség esetén kitelepítik a lakosság veszélyeztetett részét. Készenlétbe helyezték a katasztrófamentőket és a Nemzeti Gárdát. Az állam legnagyobb városában, New Orleansban a lakosságnak három éve szörnyű szenvedést okozott a Katrina hurrikán.
Forrás: kulfold.ma.hu
Az indiai-amerikai politikus nagy érdeme volt még a 2008 tavaszi hurrikán, a Gustav kezelése, amely esetben a louisianai állami hivatalok példás kooperációban dolgoztak Jindal irányítása alatt, gyakorlatilag pillanatok alatt evakuálta New Orleans-t.

Fundamentalista

Érdekes azonban Jindal politikai filozófiája. A kormányzó fundamentalista jobboldali nézetei alapján a házasságot intézményét egy férfi és egy nő közötti kapcsolatként ismertetné el, míg a nemi erőszakért ugyanúgy halálbüntetést adna, mint a gyilkosságért. Azok után, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság betiltotta a szexuális molesztálásért kiszabott halálbüntetést, Jindal törvényt hozatott Louisianában, amely szerint az állam területén elkövetett szexuális zaklatásért kasztrálással is lehet büntetni.

Az, hogy ez jó-e, vagy sem, többféleképpen megközelíthető kérdés. A nem kis számú amerikai konzervatívnak kiváló választás lenne Jindal 2012-ben, azonban kérdés, hogy a liberálisabb szavazóknak mennyire tetszik ez a fajta fundamentalista hozzáállás. Mindenesetre sokat elárul, hogy Louisiana államban 1877 óta ő a harmadik republikánus szenátor.

Arról, hogy a kormányzó eljut-e odáig, hogy elnökjelölt lehessen, még korai beszélni. Azonban csak rajta múlik, az eddigi útja pedig nem tűnik rossznak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását