2024. május 7. - Gizella

Gyermekkorban is gyakori a vesekő

A veseköves roham valaha a középkorú felnőtteket sújtotta, ám a szakorvosok megfigyelése szerint mind több gyerek jelenik meg a rendelésen efféle panaszokkal. Amerikai szakértők megfigyelései szerint régebben legfeljebb havonta találkoztak a jelenséggel,
2008. november 11. kedd 08:14 - Hírextra
A gyermekgyógyászok figyelmét a közelmúltban a kínai melaminnal szennyezett tejet fogyasztó gyerekek esete hívta fel a problémára. A melamin ugyanis vesekövet, majd súlyos veseelégtelenséget okoz. A tejbe kevert anyag a vesecsatornákat eltömték, és sok gyerek halálát okozták.

Az amerikai szakorvosok az intézetekben figyelték meg a mind gyakoribb veseköves panaszok előfordulását, noha a tápszerekben melamin nem fordult elő. Nagyszabású kutatás kezdődött a vesekövek okának tisztázására, és hamar egyértelművé vált, hogy a legfontosabb tényező nem más, mint a fölösleges konyhasó.

A szakemberek szerint a társadalom két végén élők: a gyerekek és az idős emberek általában nem isznak eleget, nem fogyasztanak annyi vizet, amennyire szervezetük biztonságos működéséhez szükségük volna. Mind a gyerekek, mind az öregek hajlamosak arra, hogy megfeledkezzenek a rendszeres folyadékfelvételről.

A vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy a mai táplálkozásban a só mennyisége jelentősen megnőtt. Nem csak a sós ropogtatnivalók, hanem a gyorséttermek szinte valamennyi terméke túlságosan sok konyhasót tartalmaz. Ráadásul például a McDonald's ételei New Yorkban 46 százalékkal sósabbak, mint Londonban vagy Párizsban.

Bruce Slaughenhoupt és munkatársai szinte minden készételt elsózottnak találtak a szendvicskrémektől a zacskós levesekig. Külön fölhívták a figyelmet a sportitalokra - mint például a Gatorade -, melyek fogyasztása a gyerekközösségekben hatalmas divat lett, akkor is, amikor semmiféle, kemény sportteljesítmény miatt nincs szükség külön sópótlásra.

A vesekő 40-65 százaléka akkor keletkezik, amikor oxalátok kapcsolódnak a vizeletben kálciumhoz, de nem ritkák a kálcium-foszfát- és a húgysavkövek sem. A két legfontosabb hajlamosító tényező a kevés folyadék és túlságosan sok só fogyasztása, mert így növekszik az oxalátok és a kálcium mennyisége a vizeletben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását