2024. május 3. - Tímea, Irma

Helyi szövetség a családért

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium a háttérintézményekkel együtt azon dolgozik, hogy a gyermekjóléti és szociális intézményrendszer a helyi közösség igényeihez, szükségleteihez alkalmazkodva működjön. Erről Forgó Györgyné szakállamtitkár beszélt egy ko
2008. május 21. szerda 18:09 - Hírextra
A Helyi szövetség a családért című tanácskozáson a szakállamtitkár hangsúlyozta, hogy a tárca nyitott minden új kezdeményezésre. Fontosnak nevezte, hogy az önkormányzatoknak ne kelljen erejüket meghaladó szociális intézményrendszert fenntartaniuk a törvényi szabályozás rugalmatlansága miatt.

Forgó Györgyné kiemelte, hogy a minisztérium fontos szerepet szán a jövőben a családi napköziknek, az alternatív napközbeni ellátásoknak is.

Soltész Miklós (KDNP), a parlament Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottságának alelnöke kijelentette: a gazdaság rendbetétele, az oktatás és nevelés tekintélyének visszaállítása, a kormányzati korrupció csökkentése, a családtámogatás és az otthonteremtés kiszámíthatóvá tétele megkerülhetetlen a családbarát politika megteremtéséhez.

Fontos alaplépésként említette, hogy a család mint fogalom újra pozitív értelmezést kapjon, álláspontja szerint ugyanis a családon belüli erőszak sokat ártott a család intézményrendszerének.

A hazai vállalkozások támogatásával, adó- és járulékcsökkentéssel javítani lehet a versenyképességet, ennek következtében a családok élete kiszámítható lesz - vélekedett, hozzátéve, hogy a fiatalok többsége 2-3 gyermeket szeretne, de a bizonytalanság miatt nem merik vállalni a családalapítást.

Soltész Miklós közölte: azok a nyilatkozatok, amelyek a gyes, a gyed megszüntetését célozzák, "csak tovább rombolják a családalapítási kedvet, ezért károsak".

Kiemelte továbbá, hogy meg kell állítani azt a politikát, amely a pedagógusok tekintélyét rombolja. A családi életre való nevelés egyik helyszíne az iskola, ha ez "ellehetetlenül", akkor szétesik a társadalom is - tette hozzá.

Mint mondta, ma Magyarországon szegénységi kockázatot jelent nagy családot vállalni, ezért sem mernek a fiatalok három vagy annál több gyereket vállalni. Ezért olyan adórendszert kell bevezetni, amely figyelembe veszi az eltartottak számát is.

Török Ádám, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének főtitkára kiemelte: ha valakinek a család mint eszme, évezredes, megszokott kötelék nem elég érv arra, hogy tegyen valamit a családokért, akkor második érvként a gyermekeket kell megemlíteni. Ők nem tudnak még magukért tenni semmit, ezért nekünk kell értük tevékenykedni - hangsúlyozta.

Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodájának vezetője köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a családok jól működnek, akkor a társadalom és az állam is megfelelően működik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását