2024. április 25. - Márk

Elvonás és pluszforrások a jövő évi költségvetésben

A pénzügyi válság miatt módosított költségvetési javaslat 39,4 milliárd forinttal csökkenti a közoktatási normatív hozzájárulások összegét, - a 13. havi közalkalmazotti bér elvonása miatt -, az Új Tudás Program azonban 120 milliárd forintos többletet bizt
2008. november 11. kedd 18:45 - Hírextra
"A 13. havi bér vagy juttatás elmaradása valóban fájdalmasan érinti a pedagógusokat is, csakúgy, mint a közszféra többi dolgozóját, ezért az oktatási tárca az elkerülhetetlen csökkentést 2009-ben más források bevonásával próbálja ellensúlyozni, mivel továbbra is célja, hogy a pénzügyi válság ellenére fokozottabban elismerjék a pedagógusok munkáját" - írta közleményében a minisztérium.
A csökkentés a közszolgáltatásokat nem veszélyezteti, a többletből pedig 27 milliárd forint költségvetési forrás, míg 93 milliárd forint európai uniós pályázati forrás.

A tárca kommünikéje szerint az Új Tudás Program keretében másfélszeresére emelik az osztályfőnöki pótlékot, és külön pótlékot hoznak létre a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket oktató pedagógusoknak.

Ma Magyarországon 65 ezer osztályfőnök dolgozik, ők a jelenlegi havi 6 ezer forintos pótlék helyett jövő februártól mintegy 9 ezer forintot kapnak majd minden hónapban.

Hasonlóan fontosnak tartja a tárca a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek oktatását-nevelését vállaló pedagógusok munkáját is, ezért 2009-től számukra is külön pótlékot hoz létre. Az Új Tudás Programban meghirdetett, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket oktató-nevelő pedagógusok többletteljesítményét 3,7 milliárd forintos pluszforrás beépítésével támogatják. Ez az összeg a költségvetésben az Önkormányzati Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezetében található meg.

Az oktatási tárca emellett 2 milliárd forinttal növeli a Teljesítmény motivációs pályázati alap forrását. A minőségi munkát végző és esélyteremtő pedagógusok elismerésére létrehozott alapból az utóbbi két évben 26 ezer pedagógus kapott jutalmat. A 3 milliárd forintra megemelt összeg azt jelenti, hogy 2009-ben - az alap forrásához hasonlóan - az elismert pedagógusok száma is várhatóan a háromszorosára emelkedik - közölte az oktatási tárca.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását