2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Szmogriadóról tárgyalt a főváros

Demszky Gábor rövidesen összehívja a Fővárosi Védelmi Bizottságot, hogy áttekintsék a rendőrség, a polgári védelem és a közszolgáltató cégek vezetőivel a szmogriadó idején bevezetendő intézkedéseket - nyilatkozta a Városháza kommunikációs igazgatója az MT
2008. november 10. hétfő 12:32 - Hírextra
Nyáry Krisztián elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn tárgyalt a szmogriadó-rendeletről és annak november végén várható módosításáról. Erre azért lesz szükség, mivel október végén hatályba lépett Magyarországon az Európai Unió legszigorúbb szabályozása a levegő szállóportartalmáról. Az új helyzetben gyakrabban lesz szükség szmogriadóra.

Az új szabályozás alapján rendelték el a múlt héten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát is. A fővárosi szmogriadó-rendelet módosítását indokolja az is, hogy elfogadása óta kiépült az M0-ás pesti szakasza. Ezáltal egy szmogriadó esetén a Hungária körút helyett az M0-ásra lehet kiszorítani az átmenő forgalmat - jegyezte meg az igazgató.

Nyáry Krisztián közölte, hogy a kabinet ülésén elhangzott az, hogy a szállóporszennyezés éves mennyisége Budapesten kedvezőbb, mint a legtöbb uniós nagyvárosban. Egy tavaly elkészült nemzetközi kutatás szerint - amely az európai nagyvárosok 2004-ben mért adatait hasonlította össze - a vizsgált évben 33 napon át haladta meg Budapesten a szállópor (PM10) koncentrációja az egészségügyi határértéket, ami 50 mikrogramm köbméterenként. Az egymillió lakos fölötti városokban átlagosan 38 napon át volt ilyen a helyzet.

A vizsgált 17 nagyváros szállópor-szennyezettsége éves átlagban 30 mikrogramm/köbméteres értéket mutat, s így Budapest a 22 mikrogramm/köbméteres értékével a 16. helyre került. Ezzel Párizs után Budapesten volt a legalacsonyabb az éves szállópor-koncentráció. Az európai nagyvárosok közül egyébként Bukarestben, Milánóban és Barcelonában a legmagasabb a szállópor mértéke. A relatív kedvező helyzet ellenére a főváros vezetése tovább kívánja csökkenteni a levegőszennyezést Budapesten - jegyezte meg az igazgató.

Egy, a Főpolgármesteri Kabinet által októberben tárgyalt tájékoztató szerint az elmúlt három évben a levegő szennyezettsége miatt Budapesten 73 napon keresztül kellett volna a szmogriadó-rendeletben előírt intézkedéseket elrendelni. Szmogriadót az elmúlt három évben 15 alkalommal kellett volna elrendelni, ha már az új szabályozás lett volna érvényben.

A tájékoztató rögzítette, hogy a szakminiszterek rendeletének megfelelően a főpolgármesternek nincs mérlegelési lehetősége, az előírt határérték túllépése esetén szmogriadót kell elrendelnie. Ez esetben például a Hungária körgyűrűn belüli területeken tilos lesz a gépjárművek belső és az átmenő forgalma. Budapest egész területén megtiltják a dízelüzemű járművek közlekedését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását