2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Olasz fölény várható a filmszemlén

Két olasz alkotás is esélyes az idei Európai Filmdíjra: a Gomorra és az Il Divo mellett a francia Entre Les Murs, a brit Happy-Go-Lucky, a spanyol El Orfanato és az izraeli-francia-német koprodukcióban készült Waltz With Bashir című filmeket jelölték az e
2008. november 10. hétfő 12:27 - Hírextra
Az Európai Filmakadémia (EFA) a sevillai nemzetközi filmfesztiválon hozta nyilvánosságra a jelöltek listáját. A versenyben nagy olasz fölény várható, mivel a Roberto Saviano hatalmas vihart kavart regényéből Matteo Garrone rendezésében készült Gomorra és Paolo Sorrentino Il Divója (Az isteni), az olasz politikai élet nagy öregjének, Giulio Andreottinak története egyaránt 10-10 kategóriában kapott jelölést. Mindkét alkotás egyaránt jelölt a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv, a legjobb operatőri munka, valamint a legjobb férfi színész kategóriájában. Ez utóbbiban érdekesség, hogy mindkét filmnek Toni Servillo a főszereplője.

A legjobb filmek között a két olasz mű vetélytársa a francia Laurent Cantet Entre Les Murs (A falak között) című filmje, amely egy párizsi, külvárosi, többnemzetiségű iskolában játszódik. A brit Mike Leigh Happy-Go-Lucky (Könnyelmű) című filmjének középpontjában a végtelenül optimista általános iskolai tanárnő áll; az izraeli-francia-német koprodukcióban készült Waltz With Bashir (Keringő Basirral) című animációs film, Ari Folman rendezése pedig az 1982-es Libanon elleni izraeli inváziót idézi fel. Az Európai Filmdíjra jelölt alkotások között szerepel még a spanyol Juan Antonio Bayona El Orfanato (Árvaház) című horrorja, amelyet csütörtöktől vetítenek a magyar mozikban.

A két olasz mellett Laurent Cantet, Ari Folman, valamint Andreas Dresen (Wolke 9) és Steve McQueen (Hunger) is jelölt a legjobb rendező díjára. A Happy-Go-Lucky hősnőjének, Sally Hawkinsnak legfőbb riválisa a színésznők között Kristin Scott Thomas, az Il y a longtemps que je t,aime (Régóta már, hogy szeretlek) börtönből szabadult asszonyának megszemélyesítője. A legjobb színésznőnek járó díjért rajtuk kívül versenyben van Hiam Abbass (Lemon Tree), Arta Dobroshi (Lorna csendje), Belen Rueda (Árvaház) és Ursula Werner (Wolke 9).

A férfiak között Toni Servillo legnagyobb ellenfele James McAvoy, a Vágy és vezeklés főszereplője lehet. Rajtuk kívül szerepel a jelöltek között Michael Fassbender (Hunger), Thure Lindhardt és Mads Mikkelsen (Flame and Citron), Jürgen Vogel (A hullám) és Elmar Wepper (Kirschblüten - Hanami).

Az EFA Prix d,Excellence elnevezésű, jelentős művészi tevékenységért járó díjára jelölték Ágh Mártont, Mundruczó Kornél Delta című filmjének látványtervezőjét. A magyar alkotó Magdalena Biedrzycka, a Katyn című Wajda-film díszlettervezőjével, Laurence Briaud, az Un conte de Noe:l (Karácsonyi mese) című Arnaud Desplechin rendezte francia vígjáték vágójával és Petter Fladeby, a norvég Bent Hamer által rendezett O,Horten című alkotás hangtervezőjével versenyez az elismerésért.

Nemes Jeles László rövidfilmje, a Türelem a görögországi Dramában szeptemberben elnyert UIP-díjnak köszönhetően egyenesen a jelöltek listájára került. A játék- és dokumentumfilmek nevezési eljárásával szemben ugyanis a rövidfilmes jelölteket 14 európai filmfesztivállal együttműködve választja ki az EFA.

A Európai Filmdíj győzteseiről az EFA 1800 tagja dönt szavazással, a díjátadó gálát december 6-án Koppenhágában tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását