2024. április 27. - Zita

Tölgyessy Péter előrehozott választásokat akar

A jelenlegi politikai válság megoldását előrehozott választással lehetne kezdeni - mondta Tölgyessy Péter a Köztársaság válsága címmel tartott konferencián. A szakértő hozzátette: az új kormánynak sem lenne könnyű dolga; nem elég, hogy a meglévő problémák
2008. május 8. csütörtök 10:56 - Hírextra
Nyilvánvaló, hogy Magyarországon komoly baj van - mondta az InfoRádiónak Tölgyessy Péter politikai elemző. A szakértő szerint kicsit olyan a helyzet, mint a magyar futballban: katasztrofálisak az eredmények, rossz a játékos utánpótlás, a finanszírozás kétségbeejtő, ebből azonban nem következik, hogy a foci szabályrendszere sem jó.

Tölgyessy Péter úgy véli: a magyar alkotmányos rendszer összességében nem rossz, bár vannak részelemei, amelyek változtatásra szorulnának. Mégis, az alaptörvényt tekintve a köztársaság nincsen válságban. Ami bajban van, az magyar társadalmi modell egésze - ennek a válságnak vannak politikai, kormányzati, gazdasági és erkölcsi elemei.

A politikai elemző szerint a problémák mélyek és jobbára nem új keletűek: annak a társadalmi modellnek a gondjairól van szó, amely még a Kádár-korszakban alakult ki, és sokban ezen az alapon fejlődött a rendszerváltás után is.

A bajok megoldásához cselekvőképes közhatalomra volna szükség, ám a magyar kormány jelenleg nem ilyen - mondta Tölgyessy Péter.

A szakértő szerint ahhoz, hogy a politikai bajokat orvosolni lehessen, és hogy az országnak többségi, választói felhatalmazással bíró kormánya legyen, előrehozott választásokra van szükség. A győztesnek, a kormányalakítónak sem lenne azonban könnyű dolga, hiszen neki kellene megoldania a magyar modell bajait, ami a baloldali kormánynak hat év alatt nem sikerült.

Sőt, az új kormány helyzete még nehezebb lenne, hiszen addig félő tovább romlik a helyzet - fűzte hozzá Tölgyessy Péter.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását