2024. május 2. - Zsigmond

Kortárs darabok bemutatására lakalmas új stúdio nyílt

Új színházi stúdiótermet avatnak hétfőn este Kolozsvárott az Európai Színházi Unió 17. fesztiválja keretében. A Janovics Jenő egykori kolozsvári színházigazgatóról elnevezett, 100 férőhelyes teremben a tervek szerint kortárs darabokat mutatnak be.
2008. november 10. hétfő 13:33 - Hírextra
A 162 négyzetméteres létesítmény hozzávetőleg 1 millió eurós beruházásból jött létre 11 év alatt. A teremben elsőként - hétfőn és kedden este - Herbert Achternbusch Ella című darabját láthatja a közönség a portugáliai Teatro da Rainha előadásában, Fernando Mora Ramos rendezésében - olvasható a Kolozsvári Állami Magyar Színház honlapján.

A stúdióterem a magyar filmgyártás úttörőjeként is ismert Janovics Jenő (1872-1945) színész, rendező, kolozsvári színházigazgatónak állít emléket. Janovics Jenő 1896-ban szerződött a Kolozsvári Nemzeti Színházhoz, majd néhány Szegeden eltöltött év után 1905-ben tért vissza Kolozsvárra, ahol negyed évszázadon keresztül vezette a színházat, utána annak főrendezője lett. A harmincas évek végétől a kirekesztettségben irodalmi munkásságára helyeződött át a hangsúly. 1945. júniusában újra átvette a kolozsvári színház igazgatását, néhány hónappal később, a Bánk bán bemutatójának előkészületei közben érte a halál.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház - az Európai Színházi Unió legújabb tagjaként - december 21-ig ad otthont a bukaresti Bulandra Színházzal közösen a szervezet fesztiváljának. A színházi seregszemlén a kolozsvári, a bukaresti és az említett portugál teátrum mellett francia, olasz, spanyol, szerb társulatok is bemutatkoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását