2024. május 18. - Erik, Alexandra

Obamának nyit utat "A Fehér Ház 13 kulcsa" ?

Barack Obama demokrata jelölt győzelmét vetíti előre "A Fehér Ház 13 kulcsa" című esélyértékelési rendszer, amelynek egyik szerzője Allan Lichtman, az American University történelemtanára.
2008. október 29. szerda 06:20 - Hírextra
A rendszer, amelyről közlemény jelent meg az amerikai tudományos akadémia évkönyvében, és amelyet egy 1990-ben megjelent könyv is részletesen ismertet, Lichtman 1981-ben dolgozta ki egy orosz matematikussal együtt, 13 változó vagy "kulcs" alapján vetíti előre a soron következő választások győztesét, méghozzá az 1860-tól 1980-ig lezajlott elnökválasztások elemzése alapján.

A 13 kulcs a távozó elnök időszakára vonatkozó állításokat jelent, a témakör kiterjed a gazdasági élet, a bel- és külpolitika különböző vonatkozásaira, a társadalmi zavarokra és még a politikai botrányokra is. A formula nem veszi tekintetbe a közvélemény-kutatásokat, a jelöltek stratégiáját, az elnöki vitákat és az alelnök-jelöltek személyét, hanem abból indul ki, hogy az elnökválasztás sorsát elsősorban a távozó elnök teljesítménye dönti el. Ezért, mondja Lichtman, az esetek többségében már az előválasztások előtt meg lehet jósolni a győztes nevét.

Az a körülmény, hogy Barack Obama fekete bőrű, bizonytalanabbá teszi ugyan a jóslatot, de nem annyira, hogy megcáfolja azt. A 13 kulcs megannyi állítás, amelyekre "igaz" vagy "hamis" a válasz. A hatalmon lévő párt, illetve az annak soraiból kikerült elnök szempontjából nem lehet ötnél több esetben hamis a válasz - márpedig idén a 13 állításból kilencben ez a felelet.

Például: "A legutóbbi törvényhozási választásokon a republikánus párt több mandátumot helyet nyert el a a képviselőházban." Válasz: "hamis."
"A hatalmon lévő párt jelöltje az elnök." Válasz: "hamis."

"A gazdasági helyzet jobb volt a távozó elnök mandátuma alatt, mint a két előző elnökség idején." Válasz: "hamis."

"Bush elnök olyan politikát folytatott, amely megjavította az amerikaiak életét." Válasz: "hamis."
"Bush elnök nagy külpolitikai sikert ért el." Válasz: "hamis".
"Az ellenzék jelöltje nem karizmatikus személyiség." Válasz: "hamis.

Ez már a hatodik negatív válasz, és a 13 kulcs rendszere szerint ez már vereséget jelent - holott még legalább három állításra "hamis" a felelet.
Ezért Lichtman biztosra veszi Obama győzelmét, méghozzá 8 pontos előnnyel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását