2024. május 2. - Zsigmond

Konkrét lépésekről egyeztetnek a magyar-szlovák viszony ügyében

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar-szlovák viszonyt érintő legutóbbi történések értékelésében alapvetően egyetértenek a parlamenti pártok, a konkrét lépésekről pedig tovább egyeztetnek. A miniszterelnök erről az általa kezdeményezett ötpárti egyeztetés utá
2008. november 10. hétfő 16:58 - Hírextra
A kormányfő azért kezdeményezett egyeztetést, hogy közösen beszéljék meg, miként kezeljék a magyar-szlovák viszonyban keletkezett feszültségeket. Szerinte kivételes helyzet van, hiszen a pártok alapvetően egyetértenek abban, miért jött létre ez a helyzet, mi jellemzi azt, és miben különbözik a magyar és a szlovák álláspont.

Ezután szintén közösen lehet arról dönteni, mit kell tenni azért, hogy Magyarország megvédje érdekeit - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki az intenzív konzultáció szükségességét azzal indokolta, hogy az általuk képviselt politika mögött erős háttér legyen.

A kormányfő "érzékenynek" nevezte a magyar-szlovák vitát. Nem érdekelt egyik fél sem abban, hogy jelenkori történelmét szélsőségesek írják - fogalmazott.Hangsúlyozta ugyanakkor: "Budapesttől, a budapesti kormánytól több kilométer távolságra vannak a szélsőségesek, átvitt, képletes és fizikai értelmében egyaránt". A magyar politikának nem része a nacionalizmus, a magyar kormány nem építkezik nacionalista szándékokból, nem gondolja azt, hogy ilyen áron kell nemzeti egységet teremtenie, hogy valakivel szemben fogalmazza meg Magyarország identitását - jelentette ki, hozzátéve: nem is kap ilyen ösztökélést az ellenzék felől.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, ettől eltér a szlovák helyzet.Szavai szerint "több mint szerencsétlen, hogy a szlovák kormánypolitika alakításában részt vevő politikai pártok vezetői hírhedten nacionalista nézeteket vallanak, ráadásul olyan hangnemben, amely nemcsak a politikában, hanem normális emberi viszonyok között is elfogadhatatlan". Hozzátette: kétségtelen, hogy azok a magyar közélet peremén megjelenő "kis csoportocskák", amelyek Magyarországon elfogadhatatlan nacionalista nézeteket képviselnek, és megjelennek Szlovákiában, lehetőséget adnak arra, hogy összemossák a két dolgot.

Innen kezdve megkísérelhetik, hogy bennünket ültetnek a vádlottak padjára, de ezt nem kell elfogadni, és világossá kell tenni, hogy társadalmi, politikai értelmemben a két szélsőséges magatartás között olyan nagy a távolság, mint Makó és Jeruzsálem között. Hangsúlyozta: az egyik egy marginalizálódott csoport, míg a másik a kormánypolitika alakítója.

A miniszterelnök nem adott lehetőséget arra, hogy az újságírók kérdezhessenek, miután elmondta álláspontját, visszatért dolgozószobájába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását