2024. május 3. - Tímea, Irma

A gyerekkori alkoholizmus nem ismeretlen a szerbek körében

A 6. számú belgrádi középiskola diákjainak szülei levélben kérték a szerb oktatásügyi minisztériumot, hogy tegyen valamit a gyerekkori alkoholizmus ellen, s érje el, hogy legalább az iskolákban ne áruljanak alkoholt.
2008. november 10. hétfő 16:55 - Hírextra
A segélykérés indokoltságát tanúsítja a Milan Jovanovic Batut nevét viselő belgrádi közegészségügyi intézet legfrissebb felmérése is, amely kimutatta, hogy a szerb gyerekek egy része már 10 éves korában megismerkedik az alkohollal (először rendszerint a sörrel), s attól kezdve a folyamat szinte megállíthatatlan. A szerb iskolások (az érettségi előtt álló korosztály) 66,9 százaléka jutott már túl az első részegségen, 21 százalékuk pedig legalább kétszer kiütötte magát.

A gyerekek 93 százaléka próbálta ki az alkoholt, s 33 százalék azoknak az aránya, akik rendszeres ivóknak tekinthetők. És nemcsak viszonylag szelíd dolgokat isznak, mindössze 30 százalék azoknak az aránya, akik még nem fogyasztottak erős szeszt.

Az okok sokfélék. Az 5. számú belgrádi középiskolában megkérdezett diákok szerint van, aki azért piál, mert az olyan "cool", mások a népszerű, "menő" iskolatársakhoz akarnak igazodni. Egyesek nem akarnak kiválni a nagy átlagból - mindenki ezt csinálja, mondják -, s van, aki bátrabbnak érzi magát, ha legurít a torkán egy sört, vagy néhány pohár pálinkát.

Az eredmény a Belgrádi Egyetem Bölcsészkara Pszichológiai Intézetének felmérése szerint: az iskoláskorú szerb gyerekek 10 százaléka súlyosan veszélyeztetettnek tekinthető alkoholfogyasztási szempontból. A 15 és 19 év közötti korosztályban folyamatosan növekszik a rendszeres ivók aránya. Hetven százalék a 14. és a 16. életéve között fogyasztott először alkoholt. A középiskolások 32 százaléka rendszeresen iszik.

Milovan Lazovic, a belgrádi városvezetés oktatási osztályának vezetője ezzel kapcsolatban egy nyilatkozatában a tiltó törvények hiányát hibáztatta leginkább. Példaként egy fővárosi kereskedelmi középiskolát említett, ahol sört, bort, pálinkát - s egyéb erős szeszeket is - árusító kávézó működik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását