2024. május 5. - Györgyi

Gyurcsány adok-kapok a parlamentben

Gyurcsány Ferenc szerint összehangolt, és ha lehet, akkor közös, a nemzet érdekét szolgáló cselekvésre van szükség.Olyan cselekvésre, amiben osztozunk - fogalmazott a miniszterelnök a napirend előtti felszólalása után elhangzott véleményekre reagálva.
2008. november 10. hétfő 15:17 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc ismételten kérte a parlamenti pártok vezetőit, hogy vegyenek részt az általa kezdeményezett délutáni konzultáción, hogy megbeszéljék, kinek mi a dolga.

Úgy értem az önök válaszát, egyetértünk abban, hogy a szlovák és a magyar szélsőségesek akciói ártanak Magyarországnak, Szlovákiának, valamint a magyar és a szlovák kisebbségnek mindkét oldalon - fogalmazott.

Hangsúlyozta: ha van közös alapja az elemzésüknek, akkor legyen olyan cselekvés is, amiben egyetértés van. Ha meg akarjuk védeni az ország érdekeit, akkor talán nem lenne helyes energiánkat arra pazarolni, hogy - ennek az ügynek a kapcsán is - folytatjuk a vitáinkat, ennek most nincs itt helye - hangoztatta a kormányfő.

A KDNP, az MDF és az MSZP is elítélte a provokációt a magyar-szlovák viszony kapcsán, de a felelősséget máshol látják - derült ki a frakciók reagálásából a miniszterelnöki felszólalásra, hétfőn a parlamentben.

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője közölte, hogy elítélik minden nemzet és nemzetiség megsértését, miközben elítélnek minden provokációt is. Megjegyezte, hogy nem könnyű a helyzet, mert a szlovák rendőri brutalitás elítélésekor Magyarországra vetül Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány árnyéka.

A politikus arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy tegyen lépéseket az európai szocialista fórumokon az ügyben. Egyúttal felhívta az Országgyűlés figyelmét Erdő Péter bíboros megbékélésért tett erőfeszítéseire.

Mondandóját összefoglalva közölte, hogy készen állnak a tárgyalásokra de arra is, hogy hazai és nemzetközi fórumokon megtegyék a szükséges lépéseket.

Boross Péter (MDF) azt mondta: mindazok a tömörülések, amelyek a határon túl akár csak egyetlen magyarnak is kárt okoznak, nem valók a magyar közéletbe. Feltette a kérdést, hogy a magyar baloldal lelkiismerete tiszta lehet-e abból a szempontból, hogy "hányszor provokálták a múltban azt a sajátos magyar érzelemvilágot, amelynek következményeként őrültek szélsőséges állapotba tudnak kerülni".

Megkérdezte azt is, hogy hányszor mosták össze a A képviselő közölte: "történelemszemléletünk lírájához" sok minden kapcsolódik, és ezt sérti, ha feláll egy politikus, és tudatlanságában kijelenti, hogy a turul fasiszta jelkép.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője kijelentette: abban mindnyájan egyetértenek, hogy van veszély, ami a magyar és a szlovák nemzeti érdeket is fenyegeti. A politikus egyúttal pitiánernek nevezte, ha ezt veszélyt pártcsatározásokra használják fel.

A frakcióvezető hangsúlyozta: mindkét ország elemi érdeke, hogy Közép-Európában béke legyen a nemzetek között és ez különösen igaz a gazdasági válság idején. Véleménye szerint, ha Szlovákia és Magyarország egymással kakaskodó országok képeit mutatja, az az egész régió érdekeit sérti.
Lendvai Ildikó közölte: biztos benne, hogy a magyarok és a szlovákok többsége ma is békepárti.
A szélsőségesek kapcsán azt mondta, hogy összenő ami összetartozik: a két ország szélsőségesei tartoznak össze. Leszögezte, hogy a két ország kiegyezéséhez az kell, hogy mindkettő megfékezze a maga randalírozóit.

Azt kérte, hogy miután a kollektív bűnösség ideje lejárt most járjon le a hamis szolidaritásé is, amely mindkét ország szélsőségeseinek védőernyőt biztosít.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását