2024. április 27. - Zita

Gyógypedagógusok petíciója

Öt nap alatt több mint ezerkétszázan írták alá azt a petíciót, amelyet a költségvetés korai fejlesztést érintő passzusa elleni tiltakozásul fogalmaztak meg gyógypedagógusok - közölte Rosta Katalin, az ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módsz
2008. november 10. hétfő 15:23 - Hírextra
A nyílt levél aláírói szerint a hazai korai fejlesztéstől annyi pénzt vonnának el a jövő évi költségvetés tervezete alapján, hogy az záros határidőn belül szétzilálódna és ellehetetlenülne.

Emlékeztetnek arra, hogy a korai fejlesztés és a fejlesztő felkészítés finanszírozása öt éve változatlan, tehát eddig is egyre nehezebben tudták megszervezni a rászoruló gyermekek ellátását.
Mint kifejtik, a korai fejlesztésre eddig 240 ezer forint volt az éves támogatás, a fejlesztő felkészítésre 325 ezer forint volt a normatíva. Ez az összeg csökkenne most 228 ezer, illetve 310 ezer forintra az általános elvonás alapján, ami minden területen megjelent.

Hozzáteszik, az elszámolási mód is megváltozna, ami ezeket az összeget ötödére-hatodára csökkentené.A nyílt levél megfogalmazói kitérnek arra, hogy a korai fejlesztésben újszülött kortól ötéves korig kap segítséget a gyermek és a család, ez a leghatékonyabb beavatkozási lehetőség a fogyatékosság csökkentésére vagy esetleg teljes felszámolására. Az érintett gyermekek jórészt a többségi óvodákba, iskolákba járhatnak a továbbiakban, s nincs szükség további gyógypedagógiai segítségre vagy külön intézményi ellátásra.

A fejlesztő felkészítést a súlyosan, halmozottan fogyatékos tanulók vehetik igénybe, akik így teljesítik tankötelezettségüket. Tehát az ellátás megszűnése azt az egyetlen lehetőséget veszi el tőlük, amit az állapotukban még kaphatnak.

A nyílt levelet a gyógypedagógusok mellett aláírta több szervezet, így az Autisták Országos Szövetsége, a Szivárvány Szülő Alapítvány, a Napraforgó Alapítvány a Sérült Gyermekekért, az Integráció Egyesület és a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központ képviselője.

Az oktatási tárca sajtóirodája hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy a tárca vezetői találkozóra hívják a petíció aláíróit.Az egyeztetésen szeretnék megnyugtatni a korai fejlesztés részvevőit, hogy a szükséges források rendelkezésre állnak, a pénzügyi válság miatt módosított költségvetési javaslat kizárólag a 13. havi közalkalmazotti bér elvonását tartalmazza.

A minisztérium álláspontja szerint a tervezett új szabályozás nem érinti hátrányosan a korai fejlesztést végző szervezeteket, de nyitottak minden olyan módosítási javaslatra, amely kedvezőbb feltételeket teremt a szakmai feladatok elvégzésére - írta reagálásában az OKM.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását