2024. május 12. - Pongrác

Az SZDSZ önnálló adójavaslatokat nyújt be

Az SZDSZ a jövő héten önálló adójavaslatokat, mert a párt véleménye szerint a kormány tervezete csak az adóhivatalokban segíti a munkahelyek megtartását - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a párt országgyűlési képviselőcsoportja hétfőn. A liberáli
2008. november 10. hétfő 15:31 - Hírextra
A közlemény kitért arra, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének országgyűlési frakciója a hétfőn áttekintette a kormány adózással kapcsolatos javaslatait, és megállapította, hogy azok sokkal inkább szigorításokat, mintsem egyszerűsítéseket és könnyítéseket tartalmaznak.
Mint írták, a kormány - a költségvetéshez hasonlóan - már harmadik változatban nyújtotta be adótörvény-módosító csomagját is. Az SZDSZ véleménye szerint ebben a változatban szinte egyáltalán nem szerepelnek egyszerűsítő, adókönnyítő lépések.

A szabad demokraták szerint a törvényjavaslatot a parlament szabályai szerint módosító indítványokkal sem lehet korrigálni. Az SZDSZ ezért az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén arra kérte a kormányt, hogy vonja vissza javaslatát. Mivel ez nem történt meg, a szabad demokraták a jövő héten önálló adójavaslatokat nyújtanak be.

Véleményük szerint javaslatuk olyan nemzetközi példákat figyelembe vevő, vállalkozáspárti módosításokat tartalmaz, amelyek csökkentik a vállalkozások terheit és az adóbürokráciát. A közlemény szerint a javaslatok egy csoportja alapjaiban változtatná meg az adóhatóság hozzáállását, munkakultúráját.

A liberálisok álláspontja szerint törvényi szinten kell átalakítani az adóhatóság és az adófizetők közötti torz viszonyt, hogy senki ne érezze Magyarországon úgy, hogy az APEH az adócsalók helyett az adófizetőket zaklatja.

Az SZDSZ be kívánja vezetni a fordított felelősség elvét a közhivatalokban, így az APEH-nél is. Ez azt jelenti, hogy ha az adófizető kérdésére, kérelmére, a hivatal nem válaszol határidőben, akkor a kérelmet elfogadottnak kell tekinteni. A cél, hogy ne az adózó, hanem a késlekedő hivatal fusson a pénze után. A hivatal hallgatása - néhány különleges eset kivételével - a teljes közigazgatásban jelentsen beleegyezést a kérvény tartalmába.

A szabad demokraták arra is felhívják a figyelmet, hogy az adófizető kérésére az APEH sokszor bizonytalan határidővel, akár megyénként is eltérő tartalommal ad ki állásfoglalásokat. Ezeket az állásfoglalásokat azonban maga az APEH sem fogadja el egy esetleges eljárásban, valóságos segítséget tehát egyetlen vállalkozónak sem jelentenek. A törvény kötelezné az adóhatóságot arra, hogy ilyen esetekben a kérelemtől számított 15 napon belül, bizonyító erejű állásfoglalást bocsásson ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását