2024. május 3. - Tímea, Irma

Ismét jön a New Model Army

A zenében lehengerlő energiájú posztpunk, gótikus rock gitárhangzás, a szövegekben politikai témákkal foglalkozó, a munkásosztály szemszögéből íródott himnuszok - ez a New Model Army, az idén már 52 éves kultikus angol "forradalmár", Justin Sullivan zenek
2008. november 8. szombat 12:38 - Hírextra
A New Model Army 1980-ban alakult az észak-angliai Bradfordban; az elnevezés az 1640-es angol polgári forradalom atyja, Oliver Cromwell antiroyalista hadseregét idézi. A zenekar történetében egy ember, Justin Sullivan gitáros-énekes jelenti a folytonosságot, az alapító tagok közül ma már csak ő tagja a bandának; korábban egyébként vasúti peronok söprésével kereste kenyerét.

Punk folk rock vagy valami hasonló, ahonnan műfajilag indultak, szövegileg pedig erős hatást gyakorolt rájuk a ,80-as évek konzervatív, Margaret Thatcher vezette brit kormány iránt érzett elkeseredettségük. Utóbbi leginkább debütáló albumukon, az 1984-es Vengeance-en (Bosszú) érezhető, kiváltképpen az olyan daloknál, amilyen például a háborúellenes Spirit of the Falklands, ami a Falkland-szigetekért folytatott háborút idézi fel. A munkásosztály hagyományos értékrendje aztán végigkísérte pályafutásukat, ma is ott bujkál a New Model Army lemezein. "Gyúlékony" szövegeiket soha nem áldozták fel az üzleti siker oltárán.

A sikert a második album, a No Rest For the Wicked (A bűnösöknek nincs nyugalom) hozta meg, rajta a mára klasszikussá vált Grandmother,s Footsteps-szel. A minőségi albumok ezután rendszeresen érkeztek, közülük is kiemelkedett a Ghost of Cain (1986), amelyen a 51st State című, örök koncertdarabnak számító dal a brit-amerikai viszonyt boncolgatja nem éppen kesztyűs kézzel, vagy a Thunder And Consolation 1989-ből olyan alternatív slágerekkel, mint a Stupid Questions vagy a Vagabonds. Az ekkor már Európára is kiterjedő New Model Army-tábor nagy örömére 1991-ben - hat év után - otthagyták az EMI lemezkiadót és a független utat választották; a multi EMI miatt korábban kaptak néhány szurkát az anarchistáktól.

A ,90-es évek közepén keveset hallatott magáról a New Model Army, ez idő alatt Justin Sullivan prózai előadásokra koncentrált. Aztán a Strange Brotherhooddal 1998-ban ott folytatták, ahol korábban, két évvel később pedig megjelent az Eight, az első lemez az alapító dobos, Rob Heaten nélkül, aki 2004-ben meghalt. 2005-ben jött a kissé gyengébb Carnival, majd tavaly a High, a tizedik stúdióalbum, amely a rajongók szerint ismét erőtől duzzad.

A New Model Army előzenekara Budapesten a szlovákiai The Last Day of Jesus lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását