2024. május 5. - Györgyi

Elbukta az elnökséget

Tíz nappal az ellenzéki szocialista párt főtitkárválasztó kongresszusa előtt hatalmas meglepetést okozott, hogy a párttagok körében szervezett előzetes szavazáson a 2005-ös elnökválasztásokon alulmaradt Ségolene Royal programja kapta a legtöbb voksot.
2008. november 7. péntek 15:00 - Hírextra
Az eddigi, nem végleges eredmények szerint a szavazáson részt vett szocialista párttagok aránya bőven meghaladta a szükséges 50 százalékot, és 29 százalékuk az 55 éves politikusnő programjára adta le voksát. Minderre annak ellenére került sor, hogy François Hollande - a szocialista párt jelenlegi főtitkára és Segoléne Royal korábbi élettársa - a homoszexualitását nyíltan vállaló Bertrand Delanoë párizsi főpolgármestert támogatta, és ez utóbbi mögé sorakozott fel a baloldali sajtó zöme is.

A francia főváros első embere azonban az utóbbi hónapokban többször is szocialistaként és liberálisként határozta meg magát, márpedig a nemzetközi pénzügyi válság, valamint a francia bankok megmentésére szánt 360 milliárd eurónyi állami pénz éppen a liberálisok és a liberalizmus hitelét kezdte ki Franciaországban is.

Nem meglepő tehát, hogy a hangsúlyozottan baloldali, egyebek mellett a fokozottabb állami szerepvállalás programját hirdető, a bankok megsegítésének módját bíráló, ugyanakkor a 35 órás munkahét reformjával egyetértő Ségolene Royalnak sikerült leköröznie riválisait. A négygyermekes politikusnő ráadásul a párt működését is alaposan meg akarja reformálni, és a közvetlen politikai részvétel bevezetésével igyekszik szakítani az eddigi bürokratikus, klikkesedésre hajlamos működéssel.

Nem ellenfél nélkül

A Párizstól alig 150 kilométerre lévő Reims városában egy hét múlva kezdődő kongresszusi választás azonban koránt sincs lefutva. Ségolene Royal két legfontosabb riválisa, a már említett Bertrand Delanoë, valamint Martine Aubry, a 35 órás munkahetet bevezető egykori munkaügyi miniszter programja ugyanis 24-24 százalékot kapott. Ami azt jelenti, hogy az egykori elnökjelölt asszonynak a hátralévő egy hétben minden versenytársával tárgyalnia kell, ha meg akarja szerezni a párt főtitkári posztját.

Hozzá kell tenni azonban, hogy Ségolene Royal az utolsó pillanatig lebegteti, hogy meg akarja-e azt pályázni vagy sem. Ebben valószínűleg szerepet játszik, hogy a befolyásos Michel Rocard, egykori szocialista miniszterelnök a minap azt nyilatkozta: kilép a pártból, ha Royal lesz a főtitkár, és a párt egyik főideológusának tartott Lionel Jospin sem őt támogatja.

Az elemzők szerint a politikusnőnek mégis jó esélyei vannak arra, hogy a szocialisták első emberévé váljon, hiszen legkarakteresebb vetélytársa, Dominique Strauss-Kahn jelenleg a Nemzetközi Valutalap vezérigazgatói székében ül.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását