2024. április 29. - Péter

Tovább maradt a pápánál

A protokollban megszokott negyedóránál jóval hosszabbra nyúlt, több mint egy óráig tartott Erdő Péter bíboros négyszemközti látogatása XVI. Benedek pápánál - közölte az MTI megkeresésére kedden a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára.
2008. május 7. szerda 06:59 - Hírextra

Német László, akit a távirati iroda Rómában ért el, kiemelte: az esztergom-budapesti érsek hétfői látogatása - ami az "ad limina apostolorum" elnevezésű püspöki vizit része volt - azért is bírt különösen nagy jelentőséggel, mert a pápa már az MKPK látogatásának első hivatalos napján fogadta Erdő Pétert, ami nagy megtiszteltetésnek számít.

Ez többek között azzal magyarázható, hogy a bíboros a Vatikán több szervezetének, így nemzetközi jogásztestületének, valamint a Keresztény Egység Titkárságának is tagja - mondta.

A látogatás hosszúságára XVI. Benedek pápa és Erdő Péter több évtizedre visszanyúló barátsága is magyarázatot ad - tette hozzá Német László.

A hosszú eszmecsere során többek között a tavalyi budapesti városmisszió tapasztalatairól és általában véve a Magyar Katolikus Egyház helyzetéről, illetve az állammal kialakított viszonyáról is szó esett - taglalta.

A megbeszélés után XVI. Benedek fogadta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez tartozó Pápai Lajos győri és Spányi Antal székesfehérvári püspököt, Cserháti Ferencet, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspököt, valamint a szintén az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kötelékébe tartozó Udvardy György és Székely János segédpüspököket - sorolta.

A püspökök több kongregációban, azaz pápai minisztériumban is látogatást tettek, s ezek nyomán az volt a benyomásuk, hogy Vatikánban tájékozottak az illetékesek a magyar egyház viszonyait illetően. Ez azt jelzi, hogy gondosan áttekintették a korábban Magyarországról érkező beszámolókat - közölte az MKPK titkára.

Német László azt is elmondta, hogy Erdő Péter a hivatalos látogatásokon kívül az Olaszországban élő magyaroknak is szentmisét celebrált kedden a Szent Péter-bazilika Magyar Kápolnájában.
Az MKPK tagjai szerdán - halálának 33. évfordulóján - liturgikus megemlékezést tartanak Mindszenty József esztergomi érsekről és bíborosról, majd ezután hivatalosan is találkoznak a Rómában tartózkodó magyarokkal.

Az MKPK titkára a távirati irodának szólt arról is, hogy szombaton háromnegyed 12-kor a teljes magyar püspöki konferenciát fogadja XVI. Benedek pápa, ahol értékeli majd a látogatást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását