2024. április 26. - Ervin

Állami segítség nélkül zajlik a helyreállítás viharsúlytotta területeken

A Nógrád megyei Ipolytarnócot ért júliusi és augusztusi viharkárok óta az önkormányzat a mai napig nem kapta meg a megítélt vis maior támogatást; a helyreállítás különböző szervezetek és magánszemélyek segítségével történik - közölte az MTI-vel pénteken a
2008. november 7. péntek 13:37 - Hírextra
Szabó Tibor elmondta: a július 7-i jégesőt az augusztus 24-i tornádó követte. Júliusban 194 magántulajdonú lakóingatlan károsodott, közülük 116-ra nem kötöttek biztosítást. A felmérés 26,5 millió forintban állapította meg a helyreállítás összegét.

Augusztusban 22 épület sérült meg. A polgármester elmondása szerint több családot kétszer is elért a vihar, újra lerombolva, amit egyszer már helyreállítottak.

Öt közintézmény is megsérült a nyáron, a vihar 516 négyzetméteren verte le a tetőt a kultúrházról.
Szabó Tibor közölte: 8 millió 598 ezer forintra adott be vis maior támogatást az önkormányzat, ebből kétmillió forintot utaltak ki.

Az Észak-Magyarországi Regionális Tanács pozitívan bírálta el a pályázatot, 6 millió 169 ezer forintos támogatást ítélt meg, és szeptember 19-én elküldte az önkormányzati minisztériumba végleges jóváhagyásra. A polgármester hozzátette: válasz azóta nem érkezett.

Gyenesei István önkormányzati miniszternek augusztus 27-én írt Ipolytarnóc vezetője, ugyanazt a levelet Gyurcsány Ferenc kormányfő, Szili Katalin házelnök, és Hiller István, az oktatási tárca vezetője is megkapta. A levelekben vissza nem térítendő támogatást, vagy kormányzati kezességvállalással hosszú lejáratú hitelt kért a károsultaknak.

Az azóta eltelt több mint két hónapban csak az oktatási tárcától hívták fel telefonon a kultúrház ügyében - mondta a polgármester.

Kitért rá: vis maior támogatást magántulajdonú ingatlanokra nem kérhet önkormányzat, a károkat a Vöröskereszt, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyarországi Református Egyház Szeretszolgálati Irodája, Nagy Andor országgyűlési képviselő, Salgótarján önkormányzata, valamint lakossági magánadományok segítségével számolták fel.

Többé-kevésbé sikerült helyreállítani a károkat, már mindenki feje felett van fedél, de a tavasszal több családnak új tetőszerkezetet kell majd építtetnie - mondta.

A polgármester hozzátette: a kultúrház helyreállítása a napokban befejeződik. Egy vállalkozó a megítélt támogatásról szóló levél birtokában végzi a munkát, amit egyelőre nem tud kifizetni az önkormányzat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását