2024. április 29. - Péter

Bushnak még nem kellene könyvet írnia

George Bushnak egyelőre nem kellene megírnia memoárkötetét - ezt próbálják a rendkívül népszerűtlen amerikai elnök értésére adni kiadóházak.
2008. november 6. csütörtök 08:34 - Hírextra
Köztudott, hogy a második mandátumának vége felé járó elnök szívesen papírra vetné visszaemlékezéseit a Fehér Házban töltött éveiről. A kiadók azonban azt tanácsolják: egyelőre ne tegye!

"Ha tanácsot adhatnék Bush elnöknek, figyelembe véve, hogy milyen most a megítélése, valószínűleg türelemre ösztönözném" - fogalmazott tapintatosan Paul Bogaards, a neves Alfred A. Knopf kiadó reklámigazgatója. A Knopf gondozásában jelent meg egyebek között 2004-ben Bill Clinton volt elnök Életem című memoárkötete, amelyet milliós példányszámban adtak el.

"Bizonyára minél tovább vár, annál jobb" - mondta Marji Ross, a konzervatív profilú Regnery Publishing elnöke, aki szerint az elkövetkező években az Obama-ellenes könyvekre nagyobb kereslet lenne, mint bármiféle Bush-dicsőítésre. Szerinte a konzervatív olvasók nagyot csalódtak azután, hogy a demokrata párti Barack Obama szenátor nyerte meg a keddi elnökválasztást, ezért az Obama-elnökséget bíráló kiadványok népszerűek lesznek. Mint rámutatott, ebben a nehéz gazdasági helyzetben az emberek könyvvásárlási kedve visszaszorul, és különösen nem egy rettentően népszerűtlen elnök írására vágynak (Bush népszerűségi mutatója hosszú hónapok óta 30 százalék alatti).

George Bush már utalást tett arra, hogy helyzetét Harry Trumanéhoz tartja hasonlatosnak: Truman szintén rendkívül népszerűtlen elnökként távozott hivatalából 1953-ban, de ma már az amerikai történelem jelképes alakja. A kiadók azonban rámutatnak, hogy a Trumanról alkotott kép megváltozásához évtizedekre volt szükség, és az elnök 1950-es években publikált kétkötetes visszaemlékezése visszhangtalan maradt. David McCullough Truman-életrajzából az 1990-es években viszont egymilliót adtak el.

Ross szerint csak az idő fogja eldönteni, hogy Bush jó elnökként vonul-e be a történelembe, olyanként, aki feláldozta elnökségét arra, amiben hitt, vagy pedig megbukott. Bill Clinton már néhány hónappal távozása után szerződést kötött visszaemlékezésének kiadására, de a Monica Lewinsky-botrány ellenére sokkal népszerűbb volt, mint Bush. Bush apja, az idősebb Bush elnök nem írt memoárt, viszont kiadott egy külpolitikai témájú könyvet.

A Bush-ellenes könyvek slágernek számítottak az utóbbi években, de nem biztos, hogy Bush írása is ilyen lenne. Egyesek szerint Bush is megköthetne egy 15 millió dolláros szerződést, mint elődje, Clinton, mások viszont kételkednek abban, hogy a távozó elnök színvonalas visszaemlékezést tudna írni. Mint Peter Osnos, a Public Affairs kiadó alapítója utalt rá, Ronald Reagan nagyon népszerű elnök volt, memoárja viszont hihetetlenül unalmasnak bizonyult, nem sugározta a reagani varázst, intelligenciát és bölcsességet.

Jonathan Karp, a Twelve kiadó vezetője szerint Bush külföldön népszerűtlen, de az Egyesült Államokban a közvélemény mintegy 30 százalékát érdekli, s egy 300 milliós országban ez nem csekély piac.

A kiadók szerint a Bush-kormány távozása után bizonyára nagy érdeklődés lesz Condoleezza Rice külügyminiszter memoárja iránt, ő már jelezte, hogy könyvet akar írni. Ugyancsak sokan várják, hogy a korábbi first ladyk hagyományát folytatva esetleg Laura Bush is megírja majd élményeit, bár ő még nem tett utalást erre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását