2024. május 17. - Paszkál

Zuschlag komoly befolyással rendelkezett

Lados István másodrendű vádlott a szerdai tárgyalási napon délután is a védők kérdéseire válaszolt; Krausz Csaba ötödrendű vádlott védőjének kérdésére Lados István megerősítette korábbi vallomását, amely szerint Zuschlag János komoly befolyással rendelkez
2008. november 5. szerda 15:41 - Hírextra
Konkrét kérdésre válaszolva nem tudta Lados megmondani, hogy milyen kapcsolat fűzte például Szilvásy Györgyhöz, de azt megismételte, hogy Zuschlag akkor említette Szilvásy nevét, amikor már tudomása volt arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal lehallgatja őt.

Lados vallomása szerint Zuschlag "szó szerint azt mondta Erdélyben tartózkodásunk alatt, hogy az a féreg Szilvásy későn szólt, a lehallgatás megkezdéséről".

Lados István megerősítette korábbi vallomását, mely szerint Zuschlag János elmondta neki azt, hogy "Gyurcsány Ferenc felhatalmazta Bánáti Jánost, hogy járjon el a Zuschlag-ügyben".
Arról is Zuschlagtól szerzett tudomást, hogy Bánáti János járt a Legfőbb Ügyészségen és betekintett a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségtől oda felkért nyomozati jegyzőkönyvekbe.

Amikor a vallomásomnak ezt a részét megtettem, igyekeztem a tényeket előtárni, ahogy én ezeket megtudtam - erősítette meg vallomását a másodrendű vádlott.

A vádlott hozzátette: neki nincs olyan információ a birtokában, ami a Zuschlag által elmondottakat megerősítené vagy cáfolna.

Az ügyész észrevételezte, hogy e vonatkozásban rendelkezésre áll egy hangfelvétel, amit a másodrendű vádlott készített, de a bíróság még nem játszott le. Ez bizonyító erejű lehet Zuschlag János és a pártban felette álló politikusokhoz fűződő kapcsolatára. A felvételről a tárgyalás korábbi szakaszában már volt szó, és a tanácsvezető bíró akkor elmondta: Zuschlag János kihallgatásán le fogja játszani.

A vádlottak védői egymás után tették fel kérdéseiket a másodrendű vádlottnak, aki kisebb pontatlansággal megismételte a nyomozati szakban tett, négyéves időszakra vonatkozó vallomásait.

Fodor Endre tanácsvezető bíró több esetben figyelmeztette a megszólaló ügyvédeket, hogy konkrét kérdéseket tegyenek fel és ne "csúsztassanak".

A szerdán nem fejeződött be Lados István kihallgatása, mert a tanácsvezető bíró kérdésére a kilencedrendű vádlott védője - miután már közel másfél órája tette fel kérdéseit - azt válaszolta, hogy még harminc kérdése van, a bíró berekesztette a tárgyalást.

Pénteken Lados István kihallgatásával folytatódik a bizonyítási eljárást. Pénteken még hét vádlott képviseletében tehetnek fel kérdéseket védőik, így bizonytalan hogy mikor kezdődik az elsőrendű vádlott kihallgatása.

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt, 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van. Lados Istvánt már korábban házi őrizetbe helyezték, mert minden vádpontra kiterjedő, részletes vallomást tett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását