2024. május 3. - Tímea, Irma

Nincs egyetértés a Fidesz és az MSZP között

Decemberig várhatóan már nem tárgyalja az Országgyűlés a Fidesz kisebb parlamentről szóló javaslatát, MSZP-frakció ugyanis addig nem járul hozzá a részletes vita lefolytatásához, amíg nem készül el választójogi módosító csomagjuk, amelyben 200-240 fős tör
2008. november 5. szerda 18:03 - Hírextra
Göndör István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint a választójogi törvény módosítási javaslatának benyújtásáig nem fognak hozzájárulni, hogy a Fidesz kisebb parlamentről szóló alkotmánymódosításának részletes vitáját lefolytassa a parlament. Mint mondta, az MSZP-frakció decemberre készíti el választójogi módosító csomagját, amelyben 200-240 fős Országgyűlést és egyfordulós rendszert javasol 2014-től.

Az MSZP választójogi elképzeléseinek irányát mutatják meg a fideszes alkotmánymódosításhoz benyújtott módosító javaslatok, amelyekben különböző megoldásokat kínálnak a kisebb parlament ügyében. Az egyik változat szerint az alkotmányban azt rögzítenék, hogy a jelenlegi kétfordulós választási rendszer helyett egyfordulós legyen a rendszer, 140 képviselő egyéni választókerületben, 100 pedig országos listán, a töredékszavazatok alapján szerezne mandátumot, így legfeljebb 240 képviselőből állna a parlament. A másik változat szintén egyfordulós rendszerrel, de csak listán megválasztott, legfeljebb 200 képviselővel számol.

A Fidesz még 2006 június 16-án nyújtotta be az Országgyűléshez maximum 200 fős parlamentről szóló indítványát, amelyet azóta 59 alkalommal nem vettek napirendre, de idén október 6-án végül a szocialisták mégis mellette szavaztak arra hivatkozva, hogy ki kell derülnie, mi van valójában a Fidesz hangzatos elképzelése mögött. Október 7-én több mint két órát vitáztak a fideszes javaslatról, ugyanakkor a részletes vita lefolytatását a szocialisták már nem támogatták.

Az MSZP Göndör István szerint azért döntött így, mert a Fidesz alkotmánymódosítását önmagában nem tartja elegendőnek. A legnagyobb ellenzéki párt ugyanis csak azt rögzítené az alkotmányban, hogy maximum 200 képviselőből áll az Országgyűlés, és azt írná elő, hogy az ehhez szükséges törvénymódosításokat egy éven belül kell megalkotni. A szocialisták azonban úgy vélik, hogy még az alkotmánymódosítás előtt módosítani kell a választójogi törvényt.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az MTI-nek ugyanakkor azt mondta: a szocialisták most ugyanazt az utat akarják bejárni, amely eddig mindig kudarchoz vezetett. Emlékeztetett arra, hogy az eddigi ötpárti egyeztetéseken sem sikerült közös nevezőre jutni, mert minden párt a saját választójogi elképzelését akarta ráerőltetni a többire.

A Fidesz éppen ezért döntött úgy, hogy megfordítja a tárgyalás menetét, nem áll elő saját választójogi elképzeléseivel, hanem az alkotmányban azt a kívánatos létszámot rögzítené, amelyben elvi szinten minden párt egyetértett az eddigi tárgyalásokon. Répássy Róbert szerint ez egy olyan alkotmányos kényszer lenne, amely arra szorítaná a pártokat, hogy egy éven belül állapodjanak meg a választójogi szabályokat illetően, hiszen ellenkező esetben mulasztásos alkotmánysértést követne el az Országgyűlés.

A Fidesz jogi kabinetvezetője visszautasította azt a szocialista véleményt, amely szerint a Fidesz maximum 200 fős parlamentről szóló javaslata szakmailag megalapozatlan lenne. Az ellenzéki politikus szerint ugyanis lehetőség lenne arra, hogy a jelenlegi választási rendszer minden elemét felére csökkentsék, így a 386 fős parlament 193 fősre szűkülne akár már 2010-től.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását