2024. április 20. - Tivadar

Gyalogos polgármester a látásért

Szerdán reggel elindult és a tervek szerint 270 kilométert tesz meg gyalog Drávapiski polgármestere, hogy a dél-baranyai faluban megépülhessen a látássérültek rehabilitációs központja. Jelenleg évente több ezren veszítik el látásukat, de csak 20-25 vak em
2007. november 7. szerda 09:00 - Hírextra
Az első, országos intézet megépítéséhez Drávapiski biztosítaná a területet. A centrum megépítése érdekében uniós forrásokért nyújtott be pályázatot a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Egyesülete, amit azonban egyelőre nem támogat a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. A független polgármester azt szeretné, ha a tárca, illetve Lamperth Mónika miniszter változtatna az álláspontján.Mali Zoltán gyalog indult el szerdán a 6-os út mentén és egyebek mellett Harkányt, Pécset, Paksot, Dunaföldvárt és Dunaújvárost érintve, várhatóan pénteken éri el a fővárost. Éjszakánként a tervek szerint egy kisbuszban alszik majd. Drávapiski polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: a település egy öthektáros összközműves telket és tervezési segítséget biztosít a központ megépüléséhez, amely 100 bentlakásos és 50 ambuláns vak, illetve gyengénlátó ember elemi és foglalkozási rehabilitációját végezné. A centrum megépítése körülbelül 1,5 milliárd forintba kerülne, és a már elkészült megvalósíthatósági tanulmányok szerint 2010-ben kezdhetne működni.

A községben alig több, mint 100-an élnek, és a beruházás körülbelül 20 munkahelyet teremtene, emellett 100 embernek adhatna munkát a környéken. A polgármester elmondta: az egész Ormánság fejlődését segítené a centrum létrejötte, ráadásul négy gyógyászati segédeszközöket és kiegészítőket gyártó cég máris jelezte: odatelepül, ha felépül az intézet.

A centrum felépítését a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Egyesülete támogatja, és az egyesület nyújtotta be a pályázatot is.

Drávapiski polgármestere elmondta: a program támogatását korábban mind a Dél-Dunántúli Fejlesztési Ügynökség, mind a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács megszavazta. Az uniós támogatás elnyeréséhez azonban szükség van a szociális tárca támogatására is. A minisztériumnál két illetékes főosztály véleményezte a pályázatot: az egyik támogatta, a másik viszont elutasította, így jelenleg hiányzik a miniszter támogató aláírása.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke, Dr. Szőke László a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: miközben évente néhány ezer ember elveszíti a látását, jelenleg pénz és megfelelő intézményi háttér híján évente csak 20-an - 25-en vehetnek részt rehabilitációs programban, vagyis ennyien kapnak szakszerű segítséget ahhoz, hogy megtanuljanak együtt élni a sérülésükkel.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását