2024. április 20. - Tivadar

Magacuccal jön Jean Michel Jarre

Az 1976-os Oxygene című nagylemezének retro-futurisztikus változatával turnézik Jean Michel Jarre, a francia zenész a világon egyedülálló fény- és hangtechnikát vonultat fel jövő szerdai koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában.
2008. november 5. szerda 09:02 - Hírextra
A francia "szintetizátormágus, a zene utazó nagykövete" igazi varázslatra készül a Papp László Sportarénában: ötven, legendásnak számító analóg szintetizátoron, három zenésztársával adja elő a zenetörténelem áttörést jelentő műve, az Oxygene felújított változatát - mondta el a koncert kapcsán Sebők János rocktörténettel foglalkozó újságíró az MTI-nek.

Az eddig mintegy hatvan millió albumot eladott Jean Michel Jarre, aki nemrég ünnepelte 60. születésnapját, az Oxygene három évtizedes jubileuma alkalmából újra feljátszotta a húszmillió példányban elkelt zeneművet. A futurista, dallamban és különleges hanghatásokban egyaránt gazdag, hatrészes kompozíciót adja majd elő Budapesten.

Sebők János szerint a koncerten és az új lemez felvételekor is ugyanazokat a hangszereket és a zenei világban akkor egyedülálló szintetizátorokat használta, mint amikor az eredeti művet szerezte, ez mégsem jelenti a hangzás elavultságát. Az utóbbi időben ugyanakkor elég sok kritika érte a francia popzenészt, hogy túlzásba viszi a technika alkalmazását, színpadképei pedig gigantománok.

Az Oxygene már 1976-ban felhívta a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, ami manapság aktuálisabb, mint valaha. Az Oxygene albumnak még a borítója is sugallja, hogy a Földet környezeti problémák veszélyeztetik - jegyezte meg a szakíró.

Felidézte, hogy a szintetizátorzenében 1971-ben következett be lényeges változás, amikor megjelentek a Moog elnevezésű billentyűs hangszerek, amelyek a különböző hangszínek szinte végtelen variációját tették lehetővé. Erre alapozva már ebben az évben elkészültek Jean Michel Jarre futurisztikus, impresszionista jellegű hangfelvételei, amelyek a hagyományos rockzenei stílustól jelentős mértékben elütöttek.

Jean Michel Jarre volt az első francia művész, aki teltházas koncertet adott a londoni Wembley Stadionban. Ő volt az első európai popművész, aki koncertet adott Kínában 1981-ben, a Magnetic Fields című lemezt bemutató turnéja keretében. Ezek az előzmények hozzájárultak ahhoz, hogy 1983-ban a Victoires de la Musique fesztiválon övé lett Az év show-ja és Az év legjobb albuma elnevezésű díj.

A művész ismert nagyszabású produkcióiról: a francia forradalom 200. évfordulóján, 1989-ben a párizsi Concorde téren tartott koncertjét a város 360 helyszínén hatalmas videokivetítőkön lehetett követni, a show keretében pedig lézersugarak háromdimenziós effekteket és animációkat rajzoltak, az éjszakai égboltot tűzijáték világította be. Ennek sikerén felbuzdulva 1990. július 14-én Jarre és ötven zenésztársa Párizsban, a Défense városrészben egy gigantikus méretű, piramis alakú színpadon adott koncertet több mint kétmillió ember előtt.

Jaen Michel Jarre - akinek apja, Maurice Jarre komolyzenével foglalkozott - 1986-ban, 1989-ben és 1991-ben new age kategóriában elnyerte a Grammy-díjat. A Francia Becsületrend lovagi címét 1995-ben kapta meg, mintegy tíz éve pedig az UNICEF tolerancia és fiatalság jószolgálati nagykövete és szóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását