2024. május 19. - Ivó, Milán

A magyar külügyi tárca is köszöntötte Obamát

A magyar Külügyminisztérium üdvözli Barack Obama megválasztását - mondta Szelestey Lajos, a tárca szóvivője az MTI-nek szerdán, miután a demokrata párti politikus lett az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke.
2008. november 5. szerda 08:59 - Hírextra
Barack Obama választási kampányában változást ígért, ami új távlatokat nyithat a nemzetközi kapcsolatokban - közölte a szóvivő, kiemelve ugyanakkor, hogy az amerikai értékrend aligha változik, ám várhatóan a hangsúlyok lesznek mások.

Mint mondta, továbbra is fontos marad az emberi jogok, a demokrácia, a piacgazdaság, a jogállamiság képviselete. Magyarország azt várja, hogy a nemzetközi kapcsolatokban az Egyesült Államok a kompromisszumokat, a megoldást keresi, előtérbe helyezi a multilateralizmust és a nemzetközi stabilitást, továbbá hogy folytatódik az Egyesült Államok és Európa együttműködése.
A transzatlanti kooperációról szólva rámutatott: a folytatásra ösztökéli mindkét felet a kialakult szoros gazdasági összefonódás, beleértve a pénzügyi válság következményeit is.

Szelestey Lajos emlékeztetett, hogy Göncz Kinga külügyminiszter szeptemberben Washingtonban tárgyalt Barack Obama külpolitikai tanácsadóival, tehát a kapcsolatfelvétel akkor megtörtént. Hozzátette: a magyar diplomácia most azt figyeli, hogy kik lesznek kulcspozícióban az Obama-stábon belül és amint lehet, felveszik velük a kapcsolatot.

A tervek szerint februárban, az amerikai magyar évad megnyitójára Göncz Kinga az Egyesült Államokba utazik. A szóvivő szerint ezt igyekeznek felhasználni arra, hogy a kapcsolatot közvetlenül is felvehessék az új adminisztrációval.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását