2024. május 6. - Ivett, Frida

Európa legnagyobb borostyánlelőhelyét fedezték fel

Európa legnagyobb, 25 méter hosszú és egy méter vastagságú, ráadásul kivételes tudományos jelentőségű borostyánlelőhelyét fedezték fel spanyol kutatók az észak-spanyolországi Kantábriában.
2008. november 5. szerda 20:44 - Hírextra
Az El Soplao barlang környékén talált krétakori lelőhely nemcsak mérete miatt jelentős, hanem azért is, mert majdnem kizárólag a nagyon ritka, kékes-lilás színű borostyánból áll, amilyet eddig csak a Dominikai Köztársaságban találtak.

A 110 millió éve képződött lelet értékét növeli, hogy segíthet megfejteni a tudományos rejtélyt, hogyan képződik ez a fosszilis gyanta és hogyan fejlődött a gyantát termelő növény.

Sokáig úgy tartották, a borostyánt egy bokros tűlevelű növény termeli, mert gyakran találták ennek a növénynek a leveleit a borostyánban. "Valószínűleg bizonyítékot találtunk arra, hogy a tűlevelűeknek ez a ritka csoportja termelte a borostyánt" - mondta el Xavier Delclns, a Spanyol Bányászati Geológiai Intézet (IGME) kutatója.

A kantábriai borostyánlabdacsokban a szokásos apró gerinctelen állatok, köztük tengeri lények maradványai mellett megtalálták eddig nem ismert rovarok időkapszulába zárt példányait is.
Az El Soplaónál talált borostyánok mellett növényi szénre bukkantak, amely gyorsan leégett fa maradványa. A kutatások szerint a földtörténeti krétakorban ebben az erdőben hatalmas tűzvész pusztíthatott, amitől az egész növénytakaró leégett. Miután nem maradt növény a talajon, a víz magával vitte az aljnövényzetet is, és a borostyánt a folyókba sodorta, végül a tengerbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását