2024. április 29. - Péter

Erdei óvodai tanúsítványok

Átadták az első minősített erdei óvoda tanúsítványt Somoskőújfalun, emellett a 157 regisztrált erdei iskola közül újabb 22 is minősítő tanúsítványt szerzett - közölte az oktatási tárca szerdán az MTI-vel.
2008. november 5. szerda 12:45 - Hírextra
A minősítő tanúsítvány garanciát jelent a gyermekek, szülők és a pedagógusok számára a szolgáltatás színvonalára.Az erdei szolgáltatók minősítését a Környezet és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) végzi, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megbízásából.

Az oktatási tárca közlése szerint az erdei óvoda, iskola program átfogó célja, hogy elősegítse a gyermekek környezettudatos magatartásának és egészséges életvitelének kialakulását.
A program különös figyelmet fordít a gyermekek gondolkodásmódjának fejlesztésére, hogy érzékennyé váljanak a környezetük és a saját egészségi állapotuk iránt, és képesek legyenek a természeti és ember alkotta értékek felismerésére, megőrzésére.

Az Erdei Óvoda Program keretén belül a gyermekek többnapos programsorozatban vehetnek részt (bentlakásos vagy egész napos formában), ahol aktívan, játszva sajátíthatják el a környezettudatos gondolkodás alapjait.

Az Erdei Iskola Program célja a környezettel harmonikus, egészséges életvezetési képességek fejlesztése és a közösségi tevékenységekhez kötődő szocializáció. A tanítás tartalmilag és tantervileg szervesen kapcsolódik a választott helyszín természeti és szociokulturális környezetéhez.

Az Erdei óvoda címről szóló oklevelet szerdán Bazsáné Szabó Marienne, a környezetvédelmi, és Simonyi István, az oktatási tárca munkatársa adta át Somoskőújfaluban.

Bazsáné Szabó Marienne az MTI-nek elmondta: az erdei óvoda lehetőséget ad, hogy az óvodások az intézményükön kívül vegyenek részt környezeti nevelésben, az év bármely szakában.

A kicsik különböző túraútvonalakon ismerkednek az állatokkal, növényekkel, a tájjal, a kövekkel, és nagyon fontos, hogy erről saját tapasztalatokat gyűjtsenek - tette hozzá.

Kitért rá: Somoskőújfalun egyórás túraútvonalakat állítottak össze, és az őszi programban például csipkét gyűjtenek, amiből szörpöt és lekvárt készítenek.Molnár Zoltán, az önkormányzat közoktatási bizottságának elnöke elmondta: az erdő közvetlen közelségében működő óvodában szakmai programot készítettek, hogy megfeleljenek az erdei óvoda minősítésnek.

Rendelkezniük kellett a megfelelő infrastruktúrával, így szállási, étkezési, illetve a délutáni pihenési lehetőség biztosításával.A Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége látogatta meg a gyakorlatban működő erdei óvodát, és javaslatukra az Erdei Iskola és Óvoda Szolgáltatók Érdekegyeztető Tanácsa adta ki a tanúsítványt.

Molnár Zoltán hozzátette: háromnapos programokat szerveznek az óvodásoknak, eddig Salgótarjánból fogadtak csoportokat.A Salgótarján szomszédságában lévő Somoskőújfaluban több éve működik már erdei iskola is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását