2024. május 17. - Paszkál

A videojáték lenyomta a zenét és a filmeket

Piaci várakozások szerint idén először több videojátékot adnak el Nagy-Britanniában, mint filmeket vagy zenét.
2008. november 5. szerda 19:12 - Hírextra
Verdict Research piackutató cég előrejelzése alapján 42 százalékkal 4,64 milliárd fontra emelkedik a videojátékok kiskereskedelmi forgalma a tavalyihoz képest. A zenei cd-k és dvd-filmek forgalma ezzel szemben stagnál, a kettő együtt 4,46 milliárd fontot tesz ki. A videojáték így 2008-ban már az elsőszámú otthoni szórakozási forma Nagy-Britanniában.

"A zene és a filmek bolti forgalmát a növekedés lassulása mellett az online értékesítési formák előretörése is visszavetette" - mondta Malcolm Pinkerton, a kiskereskedelmi szektorra szakosodott Verdict kutatásvezetője. "Ez azt jelenti, hogy a hagyományos lemezboltok helyzete sokkal rosszabb annál, mint ami a számokból látszik."

A jelentés szerint a fizetős letöltés terjedése segíti a zenével foglalkozó kereskedőket, nagy csapás viszont a kalózkodás, az erősödő verseny, illetve az árak és a fizikai cd-k eladásának csökkenése. A lemezboltok ezért kénytelenek bővíteni a kínálatot, és egyre több zenei cd szorul ki a polcokról a könyvek, az mp3-lejátszók és a videojátékok miatt. Ezzel párhuzamosan a videojáték-piac dinamikusan bővül. A fellendülés egyebek között az innovatív új termékeknek köszönhető, mint például a Nintendo Wii, amely a hagyományos törzsközönség helyett valamennyi korosztályt megcélozza - mondta Pinkerton.

A videojáték beépülése a bevett szórakozási formák közé hozzásegítheti a játékipart, hogy átvészelje az általános gazdasági visszaesést. "A videojáték a szabadidő eltöltésének viszonylag olcsó, mégis izgalmas és innovatív formája. Ráadásul egyre többen spórolnak úgy, hogy kevesebbet járnak el otthonról, és egy videojátékkal a végtelenségig el lehet szórakozni. A fogyasztó számára ezért sokkal kedvezőbb az ár-érték arány, mint egy cd vagy dvd esetében, annak ellenére, hogy egy játék háromszor-négyszer többe kerül" - mondta az elemző.

A szórakoztatóipari termékek forgalmazóinak szakmai szervezete (ERA) szerint 2008 valóban sikeres év a játékiparban, a jelentés azonban némiképp félrevezető, mert a videojátékok forgalmába beleszámolták a hardveroldalt is. "Ha tényleg almát akarunk összehasonlítani almával, akkor a cd- és dvd-lejátszókat is bele kell venni a kalkulációba" - mondta Steve Redmond, az ERA szóvivője.

A zeneipar nehéz átalakuláson megy keresztül, de a zene iránti igény ugyanolyan erős, mint bármikor korábban - mondta Redmond. "A letöltéses megoldások segítségével az emberek szemezgetnek az albumokból és csak egy-két számot vesznek meg. A kereskedők pedig így is, úgy is nyernek, hiszen egyaránt forgalmaznak zenét, filmeket és videojátékokat."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását