2024. április 24. - György

Balikó lezárta magában az ügyet

"A Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjára kiírt pályázat elbírálásának körülményei nem voltak teljesen tiszták, de lezártam magamban a kérdést" - mondta el a Független Hírügynökségnek pénteken délelőtt Balikó Tamás. A Pécsi Nemzeti Színház igazgatója is
2007. december 21. péntek 13:40 - Hírextra
Csütörtökön jelentette be az oktatási és kulturális miniszter, hogy Alföldi Róbertet bízza meg 2008. július 1-jétől a Nemzeti Színház Zrt. vezetésével. Hiller István elmondta: a vezérigazgatói posztra kiírt pályázatok kapcsán a bíráló bizottság javaslatát elfogadva, de saját döntést hozott, amikor Alföldi Róbertet nevezte ki a Nemzeti élére.

A Nemzeti Színház igazgatói pályázatára négy érvényes pályamunka érkezett. A Bárka Színház igazgatója, Alföldi Róbert mellett, Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Hudi László rendező, az Alternatív Színházak Szövetségének elnöke és Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója is pályázott a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjára.

A bírálóbizottság munkáját nehezítette, hogy két pályázó anyagát a testület hiányosan kapta meg. Balikó Tamás pályázatából hét oldal hiányzott. A bírálóbizottság hétfőn megismételte december 13-i ülését, hogy a kiegészített pályázatok ismeretében hozza meg döntését.

A minisztérium hibát követett el, amikor hiányosan küldte ki az anyagot, mondta el szerkesztőségünknek Schneider Márta szakállamtitkár, a bírálóbizottság elnöke. A testület rövid időn belül megkapta a hiányzó oldalakat, és mint ismeretes fenntartotta korábbi javaslatát, miszerint Alföldi Róbertet ajánlja a vezérigazgatói posztra.

Vajda Márta a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára a Független Hírügynökségnek elmondta: kellemetlen ügynek tartják, ami a pályázatokkal történt, de véleményük szerint ez nem befolyásolta a bírálóbizottságot a döntésében.

Balikó Tamás kérdésünkre válaszolva elmondta: egy pályázatból bármit is kivenni, nem helyes, még akkor sem, ha az nem befolyásolja a végeredményt. A pécsi színidirektor hangsúlyozta: az már a pályázat kiírójának a dolga, hogy melyik munkát nyilvánítja nyertesnek. Ez nem küzdősport, hanem műkorcsolya, ahol pontoznak, fogalmazott Balikó Tamás. Egyébként remek pályázat Alföldié, de egyféle színházat képzel el, folytatta a színházigazgató. Balikó véleménye szerint a Nemzeti Színháznak sokfelé kell nyitnia, az ő pályázatában megfogalmazott koncepció erre irányult.

Lezárta magában a kérdést, és nem tervez semmilyen lépést az ügyben, hangsúlyozta kérdésünkre válaszolva az igazgató. Az már egyébként is felér egy nyertes pályázattal, hogy a Nemzeti Színház társulata mellette tette le a voksát, tette hozzá Balikó Tamás.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását