2024. május 2. - Zsigmond

A Bundesliga éllovasa

A hoffenheimi csoda tartja lázban ezekben a hetekben Németországot. Egy kis, alig 4000 lakosú baden-württembergi falu - jobban mondva annak focicsapata - ugyanis hónapok óta lenyűgözi az országot, s a TSG 1899 Hoffenheim 11 forduló után vezeti a Bundesli
2008. november 5. szerda 10:22 - Hírextra
Immár bizonyos, hogy a korábban nem is jegyzett Hoffenheim "falusi" focicsapata történelmet írt. Hiszen alighogy 2008-ban feljutott a Bundesliga első osztályába, azonnal az élre ugrott, s nem sokkal a téli szünet előtt szemet gyönyörködtető játékkal és bámulatos gólok özönével vezeti az élmezőnyt. Teljesen megérdemelten előzve meg a Bayern Münchent, a Stuttgartot, a Hamburgot, a Brémát és a többi - évtizedes - nagyágyút, amelyeknek a szurkolói egyszerűen nem hisznek a szemüknek. S az a Németország, amely eddig állandóan Ballackról, Kloséról, Podolskiról és a többi hírességről beszélt, most tanulja a színes bőrű Demba Ba és Chinedu Obesi, a bosnyák Vedad Ibisevic, a brazil Carlos Eduardo és a többi, korábban teljesen ismeretlen hoffenheimi játékos nevét.

Mindez azonban csak azoknak csoda, akik nem ismerték az előzményeket. Akik nem tudták, hogy a kis falu csapatának megálmodója, létrehozója és szponzora Németország nyolcadik leggazdagabb embere, Dietmar Hopp, a SAP nemzetközi hírű szoftvergyártó cég társalapítója, akinek magánvagyonát 6,5 milliárd euróra becsülik. S azt hogy Hopp - aki annak idején maga is aktív labdarúgó volt - Ralf Rangnick edzővel az élen olyan szakmai stábot hozott össze, amely szakértők szerint előre vetítette a sikert. Konkrétan azt, hogy a TSG 1899 Hoffenheim két év alatt a harmadosztályból előbb a másodosztályba, onnan pedig egy év "gyorsmenetelés" után rögtön az első osztályba jutott fel. Rendkívüli odafigyeléssel, profi menedzseléssel és marketingmunkával, a német válogatottnál jártas pszichológusi stábbal és egy fantasztikusan lelkes - falusi - közönséggel.

Továbbá - nem utolsósorban - egy kiváló játékoskerettel, amelynek az említett szenegáli és nigériai, valamint bosnyák és brazil játékos mellett tagja - immár 2006 óta - Lőw Zsolt is. A 29 éves magyar válogatott labdarúgó - aki Hoffenheimben mostanáig a balhátvéd posztján szerepelt - az MTI-nek elmondta: hatodik éve játszik a Bundesligában, s büszke arra, hogy három év cottbusi, s egy év rostocki szereplés után két és fél évvel ezelőtt (Rangnick tréner unszolására) a baden-württembergi falucska csapatát választotta.

Lőw Zsolt egyáltalán nem félti csapatát a Bundesliga első osztályában való további megmérettetéstől. Szavai szerint a Hoffenheim mindig is "játszó csapat" volt, amely az attraktív labdarúgással tűnt ki. Az elmúlt hetek mérkőzéseit a Bundesligában is ritkaságnak számító, páratlanul agresszív támadójátékkal, s parádés gólokkal nyerte.

A siker egyik receptje az a taktika, amely szerint a saját térfélen nem folyhat a játék, a labdát megszerezve azonnal az ellenfél kapuját kell ostrom alá venni. Mintegy utánozva a hajdani magyar "Aranycsapatot", amelynek egyik varázsa az a filozófia volt, hogy a kapott góloknál legalább eggyel mindig többet kell rúgni. Így a hoffenheimi kékeknek nem is szegi kedvét a bekapott gól, sőt azon felbátorodva még ádázabban rohamozzák az ellenfél kapuját. És az elmúlt hetekben a kapott góloknál általában kettővel, hárommal többet is szereztek, holott az első gólt több mérkőzésükön is az ellenfél lőtte.

Nem csoda, hogy a kis Hoffenheim kinőtte parányi, alig 6000 fő befogadására képes stadionját, s immár a Mannheimben bérelt mintegy 25 ezres stadiont is. Hiszen egy-egy mérkőzésükre már akár 50 ezer jegyet is el tudnának adni. Természetesen a falu minden mozogni képes szurkolója ott van a kedvencek hazai mérkőzésein, de ennél jóval több a néző a környező városokból, sőt az eredmények láttán immár távolabbról is. Az új - alig ötperces autójárásra épülő - több mint 40 ezer fő befogadására képes stadion átadás előtt áll, az avatásra január végén kerül sor. Attól kezdve pedig már több tízezer torokból hangozhat fel a megszokott buzdítás, azaz a "Ho-ho Hoffenheim!", amire már egész Németország felkapja a fejét.

A hírek szerint Demba Bára és Chinedu Obesire már a Bayern München is feni a fogát. Dietmar Hopp azonban kijelentette, hogy a két tiszteletbeli "falusi" polgár, azaz a szenegáli és a nigériai csodacsatár semmi pénzért sem eladó. De a többiek sem, mert nagyon fut a hoffenheimi szekér.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását