2024. április 28. - Valéria

Influenza ellen oltják a színészeket

Az Influenza Prevenciós Nap keretében kedden 11 és 16 óra között minden színész, aki a Nemzeti Színházba ellátogat, ingyenesen beoltathatja magát. A délelőtti sajtótájékoztatón részt vett Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Frédéric Ollier,
2008. november 4. kedd 14:07 - Hírextra
Képzelje el az alábbi szituációt: kedvenc színházába készül, ráadásul premierre. Megveszi a jegyet és izgatottan várja a nagy napot. Amikor megérkezik, kiderül, hogy kedvenc színészét, aki miatt elsősorban eljött a színházba, más helyettesíti - vagy senki nem tud beugrani helyette, és elmarad az előadás. Netán Shakespeare Rómeó és Júliáját adják, de csak Rómeó marad a színen, Júlia otthon fekszik betegen... A tájékoztatón ezzel a korántsem ritka szituációval érzékeltették, mennyire fontos a prevenció, az egészségvédelem a színművészek számára is.

Az ügyet ezért is vállalta fel a Nemzeti Színház és annak vezérigazgatója, Alföldi Róbert. Mint Alföldi a tájékoztatón elmondta, minden színészkollégát és színházi alkalmazottat várnak erre az oltási akcióra, amikor ingyen beoltathatja magát, aki szeretné. Megjegyezte, dolgoznak ma olyan színészkollégák - nem biztos, hogy a Nemzetiben, lehet, hogy vidéken - akiknek anyagi gondot okozhat még akár egy pénzbe kerülő oltás beadatása is.

Molnár Piroska, Náray Erika, Farkasházi Réka valamint a Társulat fiatal tagjai oltatták be magukat elsők között a színház korszerű orvosi rendelőjében.

Frédéric Ollier, a gyógyszergyár vezérigazgatója, a színészek rendelkezésére bocsátott oltóanyag finanszírozója szerint maga a megelőzés egyfajta takarékosság, ami a gazdasági nehézségek között még inkább fontos, hiszen a munkából való kiesés a munkavállalónak és a munkáltatónak egyaránt sokba kerül, a színészek esetében pedig a nézők is sajnálnák, ha elmaradna egy előadás.

A téma orvosi hátteréről Bujdosó László, a Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke beszélt. Mint megjegyezte, az influenzajárványok természete kiszámíthatatlan, jöhetnek új, ma még nem ismert vírusok, ám azok ellen is védhetnek bizonyos fokig a már megkapott oltóanyagok, mert az ember szervezete emlékezik.

Amint azt a tájékoztató háttéranyaga megjegyzi, a 2008/2009-es szezonban rendkívül veszélyes influenza-vírustörzs elterjedésére lehet számítani, ezért nemcsak a veszélyeztetett csoportoknak, tehát az időseknek, a krónikus betegeknek és a kisgyermekeknek kell tenni a betegség megelőzése ellen.

Oltóanyag van bőven, és továbbra is több százezret tesz ki azoknak a száma, akik jogosultak az ingyenes oltásokra - hangsúlyozta Bujdosó László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását