2024. május 8. - Mihály
Schmitt Pál egy ügyes ember. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát először, ám mégis a sportkarrier útján indult el. Az 1968-as majd ’72-es olimpiai aranyérem meghozta számára azt az ismertséget melynek segítségével elindította pályafutását
2010. június 23. szerda 15:14 - Telkes Árpád
Bár 1983-ban nem tevékenykedett (láthatóan) a sportdiplomáciában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság főtitkárává választják meg. 1989 volt a legmeghatározóbb év számára, eléri addigi legnagyobb sikerét a sportdiplomáciában: a NOB elnökévé választják. Ha ekkor alulmarad, valószínű, hogy sosem éri el azokat a sikeret amit napjainkra.

Bár önmaga is rengeteget tett győzelmeiért és eredményeiért, nem szabad megfeledkezni Buda István államtitkárról. Ő vette védelmébe Schmittet és ő volt az aki belobbizta protezsáltját a NOB elnöki székébe is. Később a sajtó rá is támadt, mikor 1992-ben kiutaztatta az akkor már nyugdíjas Budát a barcelonai olimpiára díszvenddégként.

Ez az eset is mutatja, a köztársasági elnökjelölt mennyire lojális és pontosan tudja, kinek, mivel tartozik. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságban több pozíciót is betöltött azóta is, nem hagyta el a szervezetet.

Ugródeszka

Diplomáciai érzékét azonban nem csak a sport területén kamatoztatta, bár egyértelműen a ugródeszka volt számára.

1993-ban kapja meg első kikületését mint madridi nagykövet. Később több országba is akkreditálják így Andorrába is, 1998-tól pedig a svájci fővárosban lesz magyar nagykövet.
A belpolitikába akkor folyik bele, mikor 2002-ben indul a főpolgármesteri választáson. Ugyan hivatalosan független jelöltként száll ringbe, ám a Fidesz és az MDF támogatását élvezi. (Ugyanúgy mint 2006-ban Tarlós István, azzal a különbséggel, hogy Tarlóst az MDF már nem támogatta).

Belép

Miután Demszky Gábor győzött Schmittel szemben, 2003-ban belép a Fideszbe. Még ebben az évben megválasztják a párt alelnökének, amely tisztséget 2007-ig tölti be.

A 2002-es vereség után újra nyeregbe szál 2004-ben, amikor nemhogy az Európai Parlamenti választásokon indul, de egyből pártjának listavezetőjeként. Ennek köszönhetően bekerül az EP-be, a Fidesz delegációjának vezetőjeként. Később még az elnökségbe is bekerül, az EP alelnöke lesz.

Lojalitása úgy tűnik végig segíti pályafutását. Az sem egy utolsó szempont, hogy kiváló társasági emberként ismerik, viccelődik ha kell zongorajátékával kápráztatja el a vendégeket.
Felmerülhet a kérdés vajon elég-e széles mosolya, magas alkata, megnyerő kiállása ahhoz, hogy ilyen pályát járjon be, mind a Fideszen belül, mind diplomáciai sikereiben?

2010 május 14-én választja meg a parlament az Országgyűlés elnökévé a listáról bejutott Schmittet, aki lemondott EP mandátumáról.

Azonban eddigi legnagyobb győzelmét könyvelheti el a 68 éves sportoló, diplomata, politikus. A Fidesz kétharmadával háta mögött nem kérdéses, hogy ki lesz az új államfő. Az viszont kétségtelen Orbán Viktor megbízik a lojális jelöltben, de meglehet: „kérni fogunk még Öntől valamit”, Schmitt úr.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását