2024. április 29. - Péter

A külügyminisztérium sajnálja az MKP elleni szlovák határozat megszavazását

A magyar Külügyminisztérium sajnálattal értesült a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának keddi határozatáról, amely elfogadhatatlannak tartja a szlovákiai magyar nemzetiségű képviselők részvételét a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) munk
2008. november 4. kedd 20:00 - Hírextra
A szlovák parlament kedden elfogadta azt a határozatot, amely szerint a pozsonyi törvényhozás elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői részt vegyenek egy másik ország parlamentje, jelesül a magyar Országgyűlés égisze alatt létrehozott testület, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának munkájában.

A magyar Külügyminisztérium közleménye szerint az Európai Unióban egészen különleges, hogy egy tagállam parlamentje a saját részét képező párt ellen hozzon határozatot.

Mint írták, sajnálattal fogadták, hogy a határozat indoklása a KMKF tevékenységét Szlovákia állami függetlensége elleni lépésként értelmezte. Mint megjegyezték, EU- és NATO-tagállamok között e feltételezésnek nincs és nem is lehet alapja; a magyar Országgyűlésnek nincs ilyen politikai szándéka, a KMKF-nek nincs ilyen célja, sem jogi lehetősége.

Emlékeztettek arra, hogy az 1995. évi magyar-szlovák alapszerződés egyik pontja kimondja, a felek "tiszteletben tartják közös államhatáruk sérthetetlenségét és egymás területi integritását".
Magyarország fontosnak tartja az alapszerződés minden pontjának betartását, és azt várja el partnerétől is, hogy áttételesen se vonja kétségbe a megállapodás érvényességét - hangsúlyozta a külügyi tárca.

A magyar kormányt az a szándék vezeti - folytatták -, hogy elősegítse Magyarország és a szomszédos országok közötti együttműködés mindazon formáit, amelyeknek egyaránt haszonélvezői az országok, a magyar és nem magyar közösségek. Az EU-tagságból, a közös gazdasági térségből, a határok átjárhatóságából számos olyan lehetőség adódik az együttműködésre és a közös fejlődésre, amelynek kialakításához hasznos minden jó szándékú gondolat - beleértve a KMKF keretében zajló munkát is - fűzték hozzá.

A Külügyminisztérium üdvözli a szlovák parlamenti határozat azon pontját, amely a párbeszédet ajánlja a Szlovák Nemzeti Tanács elnökének. Magyarország kész bármely politikai vagy szakmai kérdés megvitatására a szlovák partnerekkel; beleértve a KMKF-fel kapcsolatos fölvetéseket is - zárul a közlemény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását