2024. április 27. - Zita

A iraki háború megviseli a hátországiakat is

Az Irakban és Afganisztánban folyó háború nemcsak a harcoló amerikai katonákat viseli meg, hanem otthon maradt kisgyermekeiket is - állapították meg amerikai kutatók.
2008. november 4. kedd 17:17 - Hírextra
A két háborús övezet egyikében bevetett szülő három-öt év közötti gyermekeinél több magatartási probléma - például agresszivitás - jelentkezik, mint a hasonló korú gyerekeknél az olyan katonai családokban, ahol a szülő nem harcol háborúban.

"Az egész család dinamikus változáson megy keresztül, amikor az egyik szülő hosszabb időre távol van. Ebben az esetben a különélés okozta általános stresszhatásokon kívül a nagyon fiatal gyerekek nem csak azt az idegességet érzékelhetik, hogy nincs velük az egyik szülő, hanem azt is, hogy valami borzasztó történhet vele" - mondta Deborah Frank, a kutatók egyike.

A Bostoni Egyetem és a Boston Medical Center csoportja 169 család óvodáskorú gyermekeit vizsgálta az amerikai hadsereg gyermekintézményeiben 2007-ben.

A gyerekek egyharmadának egyik szülője - 90 százalékban az apa - a vizsgált időszakban bevetésben volt valamelyik háborús övezetben. Az otthon maradt szülő - többségében - fehér anya középiskolai, főiskolai végzettséggel, akinek a férje a haditengerészetnél szolgál.

Az Afganisztánban vagy Irakban bevetésben lévő szülő gyermeke esetében sokkal gyakrabban lépett fel agresszív magatartás, figyelemzavar, ösztönző erő hiánya, mint azon gyerekeknél, akiknek szülei nem vesznek rész ezen háborúkban. A kutatók vizsgálták a másfél-hároméves korú gyermekeket is, esetükben azonban kevesebb ilyen jellegű problémát találtak.

Több mint kétmillió amerikai gyereknek harcol egyik vagy másik szülője a 2001 óta Afganisztánban, illetve a 2003 óta Irakban folyó háborúkban. Az Egyesült Államok jelenleg 152 ezer katonát állomásoztat Irakban és 31 ezret Afganisztánban. A katonák bevetése hét hónaptól 12 hónapig tart, számosan közülük többször szolgáltak mindkét övezetben.

A többszöri bevetés az, ami valójában megviseli a gyermekeket. Az első bevetésnél még a család meglehetősen jól boldogul, de még talpra sem álltak az elsőből, amikor a katonát a második vagy harmadik bevetésre küldik, amelynek már halmozott hatása van - magyarázta Joyce Raezer, a katonai családok egyesületének vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását