2024. április 24. - György

Junior Príma Díjak-képzőművészet

Első alkalommal adták a képzőművészeti Junior Príma Díjakat hétfőn a Művészetek Palotája különtermében. A Prima Primissima Díj létrehozói által alapított elismerést négy fiatal szobrászművész, két fotóriporter, két médiaművész és két festőművész vehette á
2008. november 3. hétfő 17:27 - Hírextra
"Nem elég egy egész életpályával, több évtizedes kiemelkedő szakmai tapasztalattal rendelkező tudós, művész, alkotó magas szintű elismerése ahhoz, hogy elégedetten hátradőljünk" - fogalmazott a díjátadóra írt levelében az elismerés társalapítója, Peter Munk.

A kanadai üzletember hozzátette: "fel kell karolni a fiatalokat, akik majd hosszú és sikeres pályájuk során maguk is példaképpé válhatnak. Erkölcsi és szakmai megbecsülést, anyagi támogatást nyújt számukra ez a díj. Nem más ez, mint befektetés a jövőbe".

A Junior Príma Díj 2008-as díjazottjait Féner Tamás Prima Primissima-díjas fotóművész, az MTI munkatársa, Sváby Lajos Prima Primissima-díjas festőművész és Schrammel Imre Prima Primissima-díjas keramikusművész - a legendás versenylovat, Kincsemet ábrázoló Junior Príma és Prima Primissima Díjak alkotója - választotta ki.

Az elismerést Bácsi Róbert László fotóriporter, Kerezsi Nemere szobrászművész, Komlovszky-Szvet Tamás szobrászművész, Kovalovszky Dániel fotóriporter, Mécs Miklós Pál médiaművész, Majoros Áron Zsolt szobrászművész, Rabóczky Judit Rita szobrászművész, Rácz Márta médiaművész, Soós Nóra festőművész és Szűcs Levente festőművész vehette át a zsűri tagjaitól.

Az ösztöndíjjal Dániában tartózkodó Komlovszky-Szvet Tamás helyett édesanyja vette át a díjat.
Az eseményen vendégként vett részt Csonka András, a Művészetek Palotája vezérigazgató-helyettese, Gyémánt László festőművész, Keleti Éva fotóművész, Korniss Péter fotóművész, Kőnig Péter, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora és Kő Pál szobrászművész.

Első alkalommal adták át a képzőművészeti Junior Prima Díjakat hétfőn Budapesten: az elismeréssel tíz fiatal tehetséget, két fotóriportert, négy szobrászművészt, két festőt és két médiaművészt tüntettek ki a Művészetek Palotájában.

Junior Prima Díjat kapott Bácsi Róbert László és Kovalovszky Dániel fotóriporter, Kerezsi Nemere, Komlovszky-Szvet Tamás, Majoros Áron Zsolt és Rabóczky Judit Rita szobrászművész, Soós Nóra és Szűcs Levente festőművész, valamint Mécs Miklós Pál és Rácz Márta médiaművész. Az alábbiakban közöljük a díjazottak rövid életrajzát.

Bácsi Róbert László fotóriporter 1978. november 27-én született Budapesten, tanulmányait a 6. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet fényképész szakán végezte, szakmai gyakorlatát a Magyar Hírlap fotórovatánál töltötte. Szabadúszóként, majd a Városképek és Hölgyvilág fotóriportereként és képszerkesztőjeként dolgozott. 2000 óta több kiállítást is rendeztek képeiből, számos megmérettetésen díjazták alkotásait, első díjat nyert például az 1998-as Országos Pécsi Fotópályázaton, André Kertész Nagydíjat és Munkácsy Márton Különdíjat a 2006-os Magyar Sajtófotó Pályázaton.

Kovalovszky Dániel fotóriporter 1979. november 10-én született Budapesten. 2000-ben végzett a 6. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet fényképész szakán, majd egy évvel később elvégezte a MÚOSZ fotóriporteri tanfolyamát. 2004-től két évig a Népszabadság fotósa, jelenleg szabadfoglalkozású fotóriporter. Több egyéni és csoportos kiállításon vett részt, munkáival első helyezést ért el a 2005-ös sajtófotó pályázat társadalomábrázolás kategóriájában, 2006-ban pedig a portrésorozat kategóriában.

Kerezsi Nemere szobrászművész 1979. július 4-én született a romániai Sepsiszentgyörgyön. 1999 és 2002 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója volt képgrafika szakon, 2004-ben diplomázott szobrász, intermédia és tanár szakon; idén doktorandusz lett. Kiállítása volt Budapesten, Pozsonyban, a szlovéniai Ptujban és az észak-írországi Omagh-ban is.

Komlovszky-Szvet Tamás szobrászművész 1982. október 21-én született Gyulán. 2007-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán. 2006-ban ösztöndíjjal az Academie Beeldende Kunsten Maastricht hallgatója volt Hollandiában. Jelenleg a Dán Királyi Akadémia ösztöndíjával tanul Dániában. Volt önálló kiállítása Budapesten, Szarvason, Balatonbogláron, csoportos tárlaton szerepelt a főváros mellett Szentendrén, Hódmezővásárhelyen, Pécsett, Bécsben és Maastrichtban is.

Majoros Áron Zsolt szobrászművész 1982. szeptember 11-én született Budapesten. 2000-ben elvégezte az Építő- és Díszítőművészeti Szakközépiskola kőszobrász szakát, 2008-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán. Csoportos kiállításokon szerepelt Budapesten, Pécsett, Kecskeméten és Szolnokon. Köztéri műve látható Csömörön (Sinka István-emlékmű), Mosonmagyaróváron (Kormos István-portré), és a főváros I. kerületében (Babits Mihály-dombormű).

Rabóczky Judit Rita 1979-ben született Egerben. 1998 és 2002 között az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola rajz és vizuális kommunikáció szakára járt, 2007-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán. Két egyéni kiállítása volt Budapesten, több csoportos tárlaton is részt vett Kaposváron, Miskolcon, Budapesten, Sopronban, Pécsett és Bécsben.

 Munkáit díjazták a 2001-es Miskolci Téli Tárlaton és az idei Hódmezővásárhelyi Őszi Tárlaton.
Soós Nóra festőművész 1979. október 10-én született Szombathelyen. 2004-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem vizuális nevelőtanár és festő szakán. 2003-ban egy félévet ösztöndíjjal a Müncheni Képzőművészeti Egyetemen tanult. Több egyéni kiállítása volt Budapesten és Szombathelyen, de szerepelt csoportos kiállításon Brüsszelben, Bécsben, Bolognában, Eisenstadtban és Glasgowban is. Más elismerések mellett 2005-ben elnyerte a Strabag Festészeti Díjat is.

Szűcs Levente festőművész 1979. február 9-én született Kecskeméten. 2006-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. 2001-ben ösztöndíjjal tanult a belgiumi Frans Masereel Centerben. Egyéni kiállítása volt már Egerben és Kecskeméten. Csoportos kiállításon többek között Budapesten, Kasselben, Eisenstadtban, Kasterlee-ben, Nürnbergben is szerepelt. Díjat nyert a 2000-es egri Országos Akvarell Biennálén.

Mécs Miklós Pál médiaművész 1981. február 24-én született Esztergomban. 2002-ben Poznanban, az Akademia Sztuk Pienknychen tanult, 2005-ben szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán. 2004-től a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja, majd vezetőségi tagja, a szájjal és aggyal festő művészek világszövetségének egyik alapítója. 2006-ban a Kecskeméti Tanárképző Főiskola óvópedagógia szakán szerezte meg második diplomáját, mindemellett szakács végzettséggel is rendelkezik. A közönség láthatta a munkáit többek között Temesváron, Budapesten, Poznanban, Drezdában, Berlinben, Prágában, Kolozsvárott, Portóban és Bécsben. Erasmus- és Derkovits Gyula-ösztöndíjat is kapott.

Rácz Márta médiaművész 1980. szeptember 28-én született Kunhegyesen. 2004-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán. Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem DLA képzésén vesz részt. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületnek, ahol 2006 óta vezetőségi tag. Több egyéni kiállítása is volt Budapesten, de számos csoportos tárlaton is részt vett a főváros mellett Debrecenben, Szombathelyen, Dunaújvárosban és Marseille-ben is, ahol Erasmus- ösztöndíjjal tanult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását